"Ponašanje direktora škole iz Šida apsurdno": Sagovornici Danasa o pretnjama roditeljima učenika koji koriste udžbenike Fondacije "Kavčić" 1Foto: Pixabay/coyot

Direktor Osnovne škole „Sremski font“ Dalibor Farbaš nastavnom osoblju u svojoj školi zapretio je disciplinskim postupcima ako nastave da koriste udžbenike Fondacije „Kavčić“ i ne kupe nove od izdavačke kuće „Logos“. Tu se nije zaustavio, nego je roditelje, kako je Danas već pisao, obavestio da će ih, ako i dalje decu budu slali u školu sa pomenutim udžbenicima, prijaviti centru za socijalni rad.

Slađana Stojanović iz Inicijative za besplatne udžbenike u Šidu kaže da je u pitanju nerazvijena opština i dodaje:

„Mi smo nerazvijena opština i ovakva pomoć nam je puno značila. Opština je prošle godine besplatnim udžbenicima mnogima uštedela značajna sredstva u kućnom budžetu. Međutim, direktor Farbaš je samo dva dana nakon dešavanja u Ribnikaru, sazvao Nastavničko veće samo da bi doneo odluku da se promeni izdavač. To je skandalozno“.

Međutim, dobar deo roditelja se oglušio na ovu odluku škole i ostali su pri nameri da sada sami kupe najjeftinije udženike koji su im dostupni.

Sa druge strane, iz opštine koja je prošle godine kupovala udžbenike, odlučili su da ispadnu licemerni i, kako kaže Stojanović, doneli odluku da će i sledeće godine kupiti udžbenike Fondacije „Kavčić“ za sve učenike ako ih izglasa nastavničko veće u školama.

Međutim, niti jedno nastavničko veće u svim školama nije odabralo „Kavčićeve“ udženike, nego pretežno jednog drugog izdavača.

"Ponašanje direktora škole iz Šida apsurdno": Sagovornici Danasa o pretnjama roditeljima učenika koji koriste udžbenike Fondacije "Kavčić" 2
Foto: Privatna arhiva

„Ukratko, namestili su nas kao mušterije stranom izdavaču. Odnosno poslali u knjižare da kupimo skupe udžbenike. Prvo je još tokom leta pomoćnica direktora u OŠ „Sremski front“ napravila Vajber grupu sa roditeljima gde im je rekla da se knjige od „Kavčića“ neće moći koristiti, a onda je direktor početkom septembra poslao još jedan dopis kako će se morati koristiti udžbenici koje je izabralo Nastavničko veće i tu je deo roditelja popustio, pre svega da ne prave nastavnicima problem“, nastavila je ona.

Međutim, roditelji iz par razreda što u nižim što u višim odeljenjima, ipak su svoju decu poslali u školu sa „Kavčićevim“ udžbenicima.

Zbog takve odluke, juče je sve kulminiralo dopisom direktora Farbaša jednoj učiteljici kojoj je pre toga na čas poslao psihologa i pomoćnika direktora da nadgledaju nastavu i vide iz kojih knjiga deca uče.

„Kako psiholog tako i pomoćnik direktora su naveli i potvrdili da se učenici služe knjigama „Kavčić“ te da i vi kao nastavnik razredne nastave, prihvatate domaće zadatke koji su rađeni po udžbenicima „Kavčić“, te na taj način kršite odluku Nastavničkog veća koja je doneta. Molimo vas da u roku od sedam dana sazovete roditeljski sastanak na kome ćete jasno roditeljima ukazati na obavezu omogućavanja deci osnovnog obrazovanja, odnosno nabavku udžbenika koji su obavezni i odabrani. Roditeljima će škola izaći u susret u smislu roka nabavke uždbenika, te je obaveza roditelja da u roku od dve nedelje, od dana održavanja roditeljskog sastanka, nabave udžbenike Logos“, napisao je direktor.

Ukoliko ne sazove roditeljski sastanak, kako je nastavio i, ukoliko nakon isteka roka ne bude poštovala odluku Nastavničkog veća, škola će biti prinuđena da pokrene disciplinski postupak protiv nje.

„Što se tiče roditelja, ukoliko nakon proteka roka, ne budu deci omogućili knjige „Logos“, deca neće moći ispunjavati osnovne obaveze prema nastavnom planu i programu, te će obzirom na tu činjenicu se vršiti ocenjivanje. Takođe, škola će morati da se obrati centru za socijalni rad i prijavi roditelje koji nisu ispunili obavezu osnovnog obrazovanja svog deteta“, zaključio je direktor.

Stojanović kaže da je ovakvo ponašanje direktora razbesnelo roditelje. Pojedini su želeli da odu u policiju i prijave ga zbog pretnji socijalnom službom.

„Nije prijatno kada vam neko kaže da će zvati ecntar za socijalni rad. Sve smo još ranije prijavili i pokrajinskoj inspekciji ali oni su uzašli na teren i zaključili da nema ništa sporno, da su udžbenici odabrani po zakonu“, dodala je ona.

Zašto su direktori naprasno promenili odluku o novom izdavaču i zašto opština više ne želi da pomogne kupovinom jeftinih Kavčićevih knjiga, roditelji kažu da je svima jasno, ali da dokaze za tako nešto nemaju, sem što je evidentno da trpe ogromne pritiske, kako oni tako i nastavnici.

Odgovore direktora OŠ „Sremski front“ objavićemo čim stignu na našu adresu.

Zajedno: Ponašanje direktora apsurdno i nedopustivo

Vojvođanski odbor stranke Zajedno osudio je dopis direktora Osnovne škole „Sremski front“ u Šidu, u kom se navodi da roditelji moraju da koriste udžbenike izdavača Logos, a ne Fondacije „Alek Kavčić“.

Iz stranke Zajedno navode da ovo predstavlja pokušaj zastrašivanja roditelja koji koriste udžbenike Fondacije Alek Kavčić.

„Važno je naglasiti da je ovo odeljenje i prošle školske godine koristilo udžbenike Fondacije „Alek Kavčić“, dok bi po kompleti novih knjiga Logos-a morali da izdvoje oko 12.000 dinara“, navode iz ove stranke.

Dodaju da je ovakvo ponašanje „apsurdno i nedopustivo“.

„Znanje nije i ne sme biti roba kojom će da se trguje. Zahtevamo od opštine Šid, ali i svih drugih gradova i opština u Vojvodini i Srbiji da obezbede deci besplatne udžbenike jer obrazovanje naših najmlađih mora sa bude kvalitetno, širokodostupno i besplatno“, ističu iz Zajedno.

Apeluju na „šidske naprednjake da pod hitno obustave progon učiteljica i roditelja čija deca koriste jeftinije udžbenike jer neće dozvoliti dalje maltretiranje ovih ljudi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari