Nema reakcije nadležnih posle pretnji direktora škole u Šidu roditeljima zbog udžbenika 1Foto: V. Andrić/Danas

Ni četvrti dan otkako se u javnosti pojavio dopis direktora OŠ „Sremski front“ iz Šida Dalibora Farbaša, koji je zapretio da će roditelje čija deca koriste udžbenike Fondacije „Alek Kavčić“ prijaviti centru za socijalni rad, nadležni se o ovom slučaju ne oglašavaju.

Redakcija Danasa se po drugi put obratila Ministarstvu i pitala ima li osnova za ovakve direktorove pretnje i ako nema, da li će prema Farbašu preduzeti neke mere.

„Ministarstvo prosvete obratilo se Pokrajinskoj prosvetnoj inspekciji, koja će u skladu sa svojim nadležnostima, utvrditi okolnosti i zakonitost postupanja škole u ovom slučaju“, naveli su iz Ministarstva prosvete u pisanom odgovoru Danasu.

Isto pitanje smo postavili i Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje iz koga odgovor do objavljivanja ovog teksta nismo dobili, a ne oglašavaju se ni iz škole „Sremski front“ iako smo ih više puta pozivali i slali pitanja na školski mejl.

Ministarstvo prosvete nije odgovorilo na pitanja Danasa da li učenici moraju da poseduju udžbenike koje je škola izabrala i da li škola ima osnov da natera roditelje da deci kupe udžbenike, ukoliko nastavniku pravi smetnju u radu to što, recimo, u istom odeljenju svi đaci nemaju knjige istog izdavača.

Ono što Ministarstvo nije želelo da pojasni za Danas, odgovorilo je u aprilu jednom roditelju iz Kragujevca, postupajući po njegovom zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja.

U odgovoru u koji je Danas imao uvid, a koji je potpisao bivši ministar Branko Ružić, Ministarstvo je navelo da „Zakonom o udžbenicima nije propisana kaznena odredba ako neko ne ispuni obavezu da koristi udžbenike izabrane u skladu sa onim što je propisano članom 34. ovog zakona“.

Vladimir Ristić, direktor OŠ „Dositej Obradović“ iz Omoljice, za Danas, kaže da škola ni na koji način ne može da uslovljava roditelje i učenike da kupe udžbenike.

– Udžbenik nije obavezan, niti bilo ko može da bude sankcionisan ako učenik nema udžbenik, jer je u osnovi našeg rada u učionici nastavni program. Glavni izvor informacija i organizator obrazovno-vaspitnog rada na času je nastavnik, a udžbenik je samo pomoćno sredstvo – ukazuje Ristić.

Na pitanje da li postoji ograničenje za rad ako svi đaci jednog razreda nemaju identične udžbenike, direktor kaže da to nije nikakva prepreka za kvalitetnog nastavnika i još jednom podvlači da je nastavni program ono čime se nastavnik rukovodi, a ne udžbenik.

On kaže da se udžbenici koji su u katalogu odobrenih mogu razlikovati, ali da se ono što deca treba da znaju i što je u skladu sa definisanim ishodima, mora nalaziti u svakom udžbeniku da bi bio odobren od strane nadležnog zavoda i Ministarstva prosvete.

Na pitanje kako se u sve to uklapa odredba Zakona o udžbenicima koja kaže da „škola iz kataloga udžbenika bira udžbenik za svaki predmet u svakom razredu, o čemu obaveštava Savet roditelja“, Ristić kaže da je tačno da odluku o izboru udžbenika donosi nastavničko veće na obrazložen predlog stručnih veća za oblasti predmeta, odnosno stručnog veća za razrednu nastavu, ali da nije obavezujuće da učenik ili njegov roditelj kupi udžbenike, niti zbog toga mogu da postoje sankcije.

– Sankcije postoje ako škola ne izabere udžbenike po Zakonu – navodi direktor i podseća na zakonsku odredbu da ukoliko škola ne dostavi odluku o izboru udžbenika, Ministarstvo donosi odluku da se u školi koriste udžbenici iz Kataloga udžbenika koji su najzastupljeniji na teritoriji nadležne školske uprave.

Ristić osuđuje postupak svog kolege Dalibora Farbaša, koji je, podsetimo, zapretio i pokretanjem disciplinskog postupka protiv dve učiteljice u čijim odeljenjima deo đaka koristi udžbenike Fondacije „Kavčić“.

On je zamerio učiteljicama što „prihvataju domaće zadatke koji su rađeni po udžbenicima Kavčić, te na taj način krše odluku Nastavničkog veća“, a koja, podsetimo, predviđa da se koriste udžbenici druge izdavačke kuće.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, učiteljicama ne pravi smetnju u radu to što đaci nemaju iste udžbenike, dok direktor škole smatra da deca „ne mogu da ispunjavaju osnovne obaveze prema nastavnom planu i programu“, te da roditelji „ne ispunjavaju obavezu osnovnog obrazovanja svog deteta“ ukoliko ne kupe izdanja za koja se opredelilo Nastavničko veće.

U Zakonu o osnovama sistema obrazovanja u članu koju definiše odgovornost roditelja nigde se ne pominje kupovina udžbenika, a kada je reč o obavezama učenika, piše da on ima obavezu da poštuje odluke organa škole.

Neki u ovome tumače da se to odnosi i na poštovanje odluke nastavničkog veća o izboru udžbenika, ali više sagovornika Danasa tvrdi da to ne znači obavezu da učenik mora da kupi školske knjige za koje se škola opredelila.

Zakon o udžbenicima predviđa da se „u svim odeljenjima istog razreda iste škole, za isti predmet po pravilu se koristi isti udžbenik jednog izdavača“, a to „po pravilu“, prema nekim tumačenjima, ostavlja prostor da učenik može da koristi i udžbenik koji škola nije odabrala.

Prema saznanjima Danasa, u OŠ „Sremski front“ za danas je zakazan roditeljski sastanak, a građani Šida najavljuju da će se okupiti ispred ove osmoletke u znak podrške učiteljicama koje su se našle na meti direktora, kao i roditeljima čija deca koriste udžbenike Fondacije „Kavčić“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari