Šta je pokazao Izveštaj o sreći u svetu: Srbi iz godine u godinu sve srećniji 1Foto: Pixabay/StockSnap

Srbija je 43. najsrećnija zemlja sveta među 146 rangiranih država, pokazuje poslednji Izveštaj o sreći u svetu, koji je objavila Mreže rešenja UN za održivi razvoj. Istovremeno, Srbija je jedna od zemalja koja je u poslednjih deset godina zabeležila najveće povećanje u oceni koju njeni građani daju svom životu.

Najsrećnija država je Finska i to petu godinu zaredom.

Iza nje su Danska, Island, Švajcarska, Holandija, Luksemburg, Švedska, Norveška, Izrael i Novi Zeland.

Izveštaj o sreći uzima u obzir kriterijume kao što su očekivani životni vek, socijalna podrška, korupcija, ali i odgovori iz ankete koju sprovodi Galup, na uzorku od oko 1,000 ispitanika.

Ispitanici su tako pitani i da ocene svoj trenutni život na skali od nula do 10, gde je nula najgori mogući, a deset najbolji mogući život.

Izveštaj UN mreže beleži i da je Srbija među nekolicinom zemalja koja je u periodu između 2019-2021. zabeležila najveće povećanje u prosečnoj oceni koju ispitanici daju svom životu.

Prosečna ocena koju su ispitanici na skali od 0 do 10 u Srbiji dali je 6.178. Ovo je povećanje od 1.4 poena u odnosu na period 2008-2012. Značajno povećanje zabeležile su još i Bugarska i Rumunija.

Od zemalja regiona, najbolje pozicionirana je Slovenija koja je 22. najsrećnija zemlja na svetu, a slede Srbija (43), Hrvatska (47), Bosna i Hercegovina (67), Crna Gora (75), Severna Makedonija (89).

Najnesrećnije zemlje su Avganistan, koji je na poslednjem mestu, i Liban.

Nije sve tako crno

UN izveštaj beleži da je tokom 2021. godine porasla spremnost ljudi da pomognu – bilo u vidu pomoći nepoznatoj osobi, donacijama ili volontiranju i to za 25 odsto u odnosu na period pre pandemije. Takođe, uprkos pandemiji pozitivne emocije bile su dva puta više učestale od negativnih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari