Šta sadrže preporuke za imunizaciju dece od 12 do 15 godina Fajzer cepivom u Srbiji? 1Foto: EPA-EFE/ ETIENNE LAURENT

Preporuka je da vakcinu protiv kovida 19 prime deca starosti od 12 do 15 godina, koja su u riziku da dobiju teške oblike bolesti, a koji se najčešće javlja u vidu multisistemskog inflamantornog odgovora, ali i u vidu teških oblika upala pluća, kaže za Danas doktor Georgios Konstantinidis, predsednik Udruženja pedijatara Srbije.

Ovo udruženje, zajedno sa Nacionalnim telom za imunizaciju, izradilo je preporuke za vakcinaciju dece od 12 do 15 godina Fajzerovom vakcinom, koje treba da postanu deo Stručno-metodološkog uputstva, kako bi vakcinacija dece mogla da počne.

Sagovornik Danasa objašnjava da se preporuka odnosi na decu koja su imunološki kompromitovana, koja imaju kardiološke, metaboličke, endokrinološke, neurološke, hematološke… ili onkološke bolesti.

– Naša preporuka je i da gojazni mališani prime vakcinu jer su naša iskustva pokazala da su takođe posebno rizična grupa, navodi dr Konstantinidis. On objašnjava da deca obolela od astme nisu obuhvaćena ovom preporukom, jer se pokazalo da nisu izložena posebnom riziku od teških oblika kovida 19.

Sagovornik Danasa još dodaje da je stav da deca treba da prime vakcinu na pedijatrijskim odeljenjima domova zdravlja, gde inače primaju redovne vakcine, a ne na vakcinalnim punktovima, gde bi eventualno mogli da se razbole.

– Naša preporuke je i da saglasnost za vakcinaciju dece u posebnom riziku daju lekari supspecijalisti koji leče osnovnu bolest, ističe predsednik Udruženja pedijatara.

Vakcina Fajzer-Biontek odobrila je za decu od 12 do 15 godina Američka agencije za hranu i lekove, Evropska agencije za lekove, kao i Agencije za lekove Srbije. Kako je preneo Sky news, većina evropskih zemalja planirala, ili je već započela vakcinaciju dece starije od 12 godine (videti okvir).

Doktor Konstantinidis navodi da je početna preporuka njegovog udruženja bila da vakcinu prime deca koja imaju poseban rizik od teškog obolevanja, ali i da se ta preporuka može proširiti na svu decu u skladu sa podacima koji budu pristizali u narednom periodu.

– Smatramo i da svi koji žele, treba da prime vakcine, nezavisno od toga da li pripadaju nekoj od rizičnih grupa. A ja bih tu posebno izdvojio one koji će u narednom periodu putovati, dodaje dr Konstantinidis.

Fajzer vakcina koja se daje deci ista je kao i Fajzer vakcina za odrasle. Faza tri kliničkog ispitivanja, koja je obuhvatila 2.260 dece, pokazala je da je efikasnost cepiva među ovom populacijom veća nego među drugim starosnim grupama. U pogledu neželjenih dejstava primećena je pojava miokarditisa i perikarditisa među mlađim osobama koje su primile Fajzer-Biontek vakcinu, međutim doktor Konstantinidis navodi da se radi o veoma malom broju slučajeva, te da je opšti zaključak da je korist od vakcinacije veća od potencijalnog rizika.

On objašnjava i da ne postoje nikakvi posebni razlozi zbog kojih deca ne bi trebalo da prime vakcinu, odnosno da su kontraidikacije iste kao i kod drugih vakcina.

Prošle nedelje virusološkinja Tanja Jovanović, članica Nacionalnog tela za imunizaciju, kazala je za Danas da su preporuke koje je ovo telo sačinilo o vakcinaciji dece po protokolu upućene Ministarstvu zdravlja. Poslednji korak je da ih Institut za javno zdravlje Batut uključi u svoje Stručno-metodološko uputstvo, nakon čega može da počne vakcinisanje dece.

U Evropi u 16 zemalja cepivo za sve

Kako prenosi Sky news, šest država Evrope trenutno vakcinu Fajzer-Biontek nudi (ili će ponuditi) deci koja imaju neko oboljenje, dok njih 16 planira ili je već počelo vakcinaciju sve dece. Države koje su donele odluku da se samo deca koja imaju poseban rizik od teškog obolevanja vakcinišu su: UK, Švedska, Finksa, Nemačka, Holandija i Belgija. Istovremeno, Ukrajina, Norveška, Island, Irska, Portugal, Grčka… za sada nisu donele odluku o vakcinaciji dece. Deca starija od 12 godina vakcinu protiv kovida primaju i u Izraelu i Americi. U Americi je do kraja juna 30 odsto dece starosti od 12 do 15 godina primilo bar jednu dozu vakcine. O vakcinaciji dece u Evropi i Severnoj Americi sve više se govori zbog pojave delta soja korona virusa, koji se poslednjih nedelja ubrzano širi upravo među mlađom populacijom.

„Moderna“ predala zahtev

Pored Fajzer-Biontek vakcine, i cepivo kompanije Moderna bi moglo da počne uskoro da se primenjuje među mlađima u Americi. Kompanija je početkom juna predala Američkoj agenciji za hranu i lekove zahtev za odobrenje za upotrebu među decom od 12 do 17 godina. Sinofarm je ranije odobren za upotrebu među decom starijom od tri godine u Kini. Sputnjik V vakcina trenutno se ispituje među decom starosti od osam do 12 godina, ali u vidu nazalnog speja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.