Šta svetske agencije pišu o Ružićevoj ostavci? 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Svetske agencije javile su danas da je ministar prosvete Srbije podneo ostavku posle dva masovna ubistva od kojih jedan u osnovnoj školi, u kojima je ukupno stradalo 17, kao i da je vlada zemlje pozvala građane da predaju svo neregistrovano oružje ili rizikuju zatvorske kazne.

Agencija AP navodi da je ministar obrazovanja Branko Ružić prvi srpski zvaničnik koji je podneo ostavku zbog oružanih napada uprkos rasprostranjenim pozivima da i drugi visoki zvaničnici podnesu ostavke posle dva krvoprolića koja su se dogodila dan za danom u sredu i četvrtak.

Agencija Frans pres takođe javlja da je danas ministar obrazovanja Srbije Branko Ružić podneo ostavku četiri dana posle oružanog napada u školi u kome je 13-ogodišnji dečak ubio osam đaka i jednog člana obezbeđenja.

Ružić je naveo „katastrofalnu tragediju koja je zahvatila našu zemlju“ u obrazloženju svoje odluke o ostavci, piše AP.

AP ukazuje da je ubrzo posle prvog napada u osnovnoj školi u Beogradu Ružić brzo optužio „kancerogeni perfidni uticaj interneta, video igara, takozvanih zapadnih vrednosti“, dodajući da je takva kritika uobičajena u toj balkanskoj zemlji gde su proruska i antizapadna osećanja cvetala poslednjih godina.

Frans pres takođe podseća da je Ružić koji je istaknuti član Socijalisčke partije Srbije, partnera u vladajućoj koaliciji, optužio internet,video igrice i „zapadne vrednosti“ za taj oružani napad bez presedana u Srbiji.

Francuska agencija ukazuje da su opozicione stranke i grupe za odbranu ljudskih prava odmah posle tragedije pozivale za njegovu ostavku.

AP navodi da je danas ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo da pojedinci mogu da predaju ilegalno oružje koje imaju narednih mesec dana bez ikakvih posledica, a onima koji budu ignorisali to naređenje prete višegodišne zatvorske kazne.

Policija je, kako ukazuje AP, navela da se amnestija odnosi na puške, granate, municiju i drugo oružje.

U trećem obraćanju naciji od ubistava predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da očekuju da če na taj način dobiti milione metka, navodi AP i dodaje da je „populistički vođa“ kritikovao opoziciju zbog planiranja protesta protiv njegove vlade oko načina sa kojim se suočila sa krizom, navodeći da je Vučić rekao da se to „ne radi nigde u svetu“ i da je „loše za zemlju“.

Frans pres takođe navodi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao da će pokrenuti opsežan plan razoružanja.

AP prenosi i da su održane sahrane tokom vikenda za oružane napade u školi u Beogradu u sredu i ruralnoj oblasti južno od glavnog grada u četrtak uveče, dodajući da je nasilje u kome je takođe ranjena 21 osoba šokiralo i uznemirilo balkansku zemlju.

Srbija je preplavjena oružjem i na evropskom je vrhu registrovanog oružja po glavni stanovnika i nisu joj strane krizne situacije posle ratova 1990-ih koji su pratili raspad Jugoslavije, piše AP.

Najskorije prethodno masovno ubistvo bilo je 2013. kada je ratni veteran ubio 13 ljudi, podseća AP. Napadač u prvom masovnom ubistvu u školi u zemlji bio je 13-ogodišnji dečak koji je otvorio vatru na svoje drugare đake, ubivši sedam devojčica, jednog dečaka i školskog čuvara,navodi AP.

Sledećeg dana 20-ogodišnjak je nasumice pucao u dva sela u centralnoj Srbiji i ubio osam ljudi. I on i dečak u napadu u osnovnoj školi su privedeni, podseća AP.

Srbija je odbila da se u potpunosti suoči sa ulogom u ratovima 1990-i, a ratni zločinci se uvelikoj meri posmatraju kao heroji dok manjinske grupe redovno trpe maltretiranje i ponelkad fizičko nasilje, navodi američka agencija.

Sve vesti o tragediji na Vračaru pratite u Danasovom BLOGU.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari