Šta ukoliko policija ne nađe telo devojčice, kako će to uticati na dalji postupak? 1Foto: MUP

Šesti dan od kada su uhapšeni osumnjičeni za ubistvo Danke Ilić (2) iz Bora, policija bezuspešno traga za telom, jer osumnjičeni ne žele da kažu gde su ostavili telo. Sada se već polako javlja bojazan da telo možda nikada ne bude pronađeno, što bi bilo katastrofalno za dalju istragu.

Ono što zaznajemo iz medija poslednja dva-tri dana odaje utisak da policija „tumara u mraku“ i da više nema ciljanih mesta za potragu, već se češlja teren kao prvog dana kada se devojčica vodila kao nestala.

Osumnjičeni su osuđeni za krivično delo Teško ubistvo za koje je zaprećena zatvorska kazna od minimalno deset godina zatvora do doživotnog zatvora i spada u jedno od najtežih krivičnih dela. Jedno od glavnih obeležja ovog dela je da mora biti izvršeno na podmukao i svirep način kao i da dete ili bremenita žena moraju biti lišeni života.

Međutim, za ovakvu tvrdnju moraju da postoje neoborivi dokazi, a tužilaštvo za sada ima samo izjave osumnjičenih da su žrtvu lišili života na ovakav način.

Da bi se zaista sa sigurnošću dokazalo na koji način je izvršeno krivično delo, po svemu sudeći će morati da se pronađe telo žrtve kako bi se obdukcijom utvrdio tačan uzrok smrti.

Tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, Bojana Savović za Danas kaže da joj nije poznato koji dokazi su zaista prikupljeni tokom predistražnog i istražnog postupka.

„Iz nekih natpisa u medijima, koji nisu provereni jer se tužilaštvo nije o tome oglasilo, proizilazi da je jedan od okrivljenih priznao da je izvršio krivično delo iz člana 114. st. 1 tačka 9 , koji podrazumeva da je lišio života dete“, navodi Bojana Savović.

Da je nepronalaženje tela deteta veliki problem za istragu, ali i za samu kvalifikaciju dela smatra advokat Ivan Ninić.

On kaže da bi jedino postupajući tužilac trebalo da se oglašava o kvalifikaciji krivičnog dela, a nikako predsednik republike, ministar policije, a naročito ne tabloidi.

„Upitna će biti dalja kvalifikacija ukoliko se telo ne pronađe. Tužilac će na osnovu prikupljenih dokaza odlučiti da li će ostaviti ovu kvalifikaciju ili će možda prekvalifikovati delo. Trenutno, u ovom slučaju, konkurišu još dva dela, a to su ubistvo i teško delo protiv bezbednosti saobraćaja sa smrtnim ishodom. Tužilaštvo trenutno crpi sumnju na Teško ubistvo samo iz iskaza osumnjičenih koju su oni dali u istražnom postupku i koju u svakom trenutku mogu da promene. Te izjave možda mogu biti dovoljne da tužilac podigne optužnicu za Teško ubistvo, ali pitanje je da li će to biti merodavno za osuđujuću presudu, naročito kada presuda stigne do Kasacionog suda koji bi ocenjivao zakonitost presude“, kaže Ivan Ninić za Danas.

Šta ukoliko policija ne nađe telo devojčice, kako će to uticati na dalji postupak? 2
Foto: FoNet/Milica Vučković

On smatra da je veoma opasno to što kvalifikaciju dela daju predsednik Vučić, Gašić i pojedini policajci jer je velika razlika između ubistva i teškog ubistva. Za krivično delo ubistvo je propisana kazna zatvora od 5 do 15 godina, dok je za teško ubistvo od 15 godina do doživotne. Za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja sa smrtnim ishodom je kazna još manja.

„Jako je štetno za postupak bilo ko sem tužilaštva daje kvalifikacije. Prvo jer telo još nije pronađeno, drugo- krši se prezumcija nevinosti. U nekim medijima se već govori da će osumnjičeni dobiti doživotnu kaznu zatvora što je nedopustivo“, kaže Ninić.

Šta ukoliko policija ne nađe telo devojčice, kako će to uticati na dalji postupak? 3
foto: Zorana Mandić/ATAImages

Tužiteljka Bojana Savović navodi da je zabrinjavajuće to što je konferenciju za medije vodio ministar unutrašnjih poslova, dok su pored njega stajali policijski službenici, iako je po našem zakonu tužilac taj koji rukovodi predistražnim postupkom.

„Jedino postupajući javni tužilac može da proceni koje informacije će i u kom trenutku izneti javnosti, a iznošenje kojih informacija će štetiti postupku“, kategorična je tužiteljka.

Ivan Ninić naglašava da ga plaši „rijaliti atmosfera“ koja se pravi oko ovog slučaja.

„Sve više se čini da se ova tragedija koristi kao sredstvo za promociju pojedinih političara i određenih ljudi u policiji, kao i za marketing MUP-u. Mi smo saznali da MUP poseduje helikoptere, dronove, najmoderniju opremu…S druge strane, po emisijama u uniformama paradiraju policijski službenici koji otkrivaju detalje iz istrage i daju oprečna mišljenja i procene. Za to isključivo snosi odgovornost ministar Gašić, jer se ti policajci pojavljuju u emisijama po njegovom odobrenju“, kategoričan je Ninić.

Sagovornik Danasa smatra da bi najkorisnije za dalju istragu bilo da se svi sem tužilaštva sklone iz javnog prostora, a da tužilaštvo redovnim sedmičnim zvaničnim obaveštenjima izveštava javnost o napretku istrage, kao i da se vanredno oglasi ukoliko se nešto značajno za istragu dogodi.

Ono što je najbitnije je to da se oba naša sagovornika slažu da će postupak i istraga biti u velikom problemu ukoliko se telo ne pronađe, ili se pronađe prekasno tako da neće biti moguće kvalitetno uraditi obdukciju, koja jedino sa sigurnošću može da nam da odgovore na koji način je žrtva nastradala i od kojih povreda su nastupile smrtne posledice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari