Advokat Vladimir Terzić ukazao na ključne propuste u istrazi tokom potrage za Dankom Ilić 1foto Amir Hamzagić/ATAImages

Advokat Vladimir Terzić naveo je osam, po njegovom mišljenju, ključnih propusta policije tokom desetodnevne potrage za nestalom devojčicom Dankom Ilić, za koju je juče potvrđeno da je ubijena.

Terzić navodi da je policija odmah imala informaciju koliko vozila je ušlo u Banjsko polje, i koja su to vozila, te da je prva radnja trebalo da bude kontrola dva vozila koja su izašla iz naselja, pre nego što je policija blokirala mesto, a onda i svih drugih.

– Forenzički pregled SVIH vozila je jeftiniji od angažovanja stotina volontera i policajaca, tehnike, posebno helikoptera, naveo je Terzić na svom X nalogu.

Dodao je da godinama slušamo o supermoćima poligrafa, a sada, baš kada je bila pogodna situacija da se poligraf dokaže, to je loše urađeno jer su osumnjičeni poligrafski ispitani, a policija nije izvela pravi zaključak.

Kao neverevotan propust ocenio je i to što je dostavljanje analize krvi sa vozila osumnjičenih usledilo tek posle nekoliko dana.

– Izlazak u javnost sa tvrdnjom da će osumnjičeni odgovarati za teško ubistvo – preuranjen, jer u ovom trenutku nemaju dokaze da je dete preživelo saobraćanu nesreću, te da je lišeno života bacanjem na deponiju, ukazao je Terzić.

On je dodao da nadležni “svesno sluđuju laike za pravo, ne objašnjavajući stvarne mogućnosti pravosuđa da donese presudu u konkretnom slučaju”.

– Samo jedan izvršilac može odgovarati za smrtnu saobraćajku (da li se može dokazati alkoholisanost vozača – verovatno ne), aspekt krivičnog dela nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi u ovom trenutku nejasan… ili, možda, (za suvozača) krivično delo pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela – naveo je Terzić.

On je naglasio da ne želi da veruje da su sve ovo rešili još pre nekoliko dana, a onda pustili da se agonija rastegne na 10 dana.

Podsetimo, dvogodišnja devojčica Danka Ilić je ubijena. Nakon 10 dana potrage i detaljnih provera svih tragova i informacija, policija je uhapsila dva 50-godišnja muškarca iz Bora, osumnjičena za ubistvo.

Oni su automobilom udarili devojčicu, a nakon toga se dogovorili da telo deteta bace.

Uhapšeni su priznali zločin i naveli da je telo devojčice na deponiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari