Šta Vranjanci misle o novom Vučićevom obećanju za izgradnju stadiona "po UEFA standardima"? 1Ovako će izgledati novi stadion u Vranju, foto: Grad Vranje

Izgradnja novog stadiona u Vranju se prolongira, a obećanje o ovom, kako se najavljuje, velelepnom sportskom objektu sa oko 8.000 sedećih mesta, sagrađenom po najmodernijim standardima UEFA-e, iznova ponavlja.

Ušli smo u šestu godinu od prvog obećanja, dok su potonje Vranjanci mogli čuti pre desetak dana, kada je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, prilikom obilaska juga Srbije, okupljene u Sportskoj hali u Vranju pozvao da se „priključe narodnom pokretu za državu“, opet spomenuvši „izgradnju modernog stadiona sa 8.700 mesta“.

Da je Vučić još pre šest godina „obećao“ izgradnju stadiona, to za Danas potvrđuje Dragan Antić Recko, nekadašnji trener i predsednik FK „Dinamo“ iz Vranja.

„Još 2018. godine Vučić me je pitao šta mi treba, a odgovorio sam mu da je za FK ‘Dinamo’ bilo neophodno milion evra za Superligu i novi stadion u Vranju. Tada mi je obećao da će ga napraviti“, rekao je Antić.

Sada, međutim, naš sagovornik ističe da su „Vranju potrebne fabrike, ne stadioni“.

„Hoće da ruše ‘Jumkov’ stadion i da tu naprave novi. Bezobrazluk. Sad nam i ne treba stadion. Zašto su u Zaječaru napravili novi, ko će na njemu da igra?“, pita se Antić.

Prema njegovim rečima, „tragedija“ je ono što se događa vranjskom fudbalu.

„Neće, valjda, ‘Radnički’ da igra na novom stadionu? Vranje treba i zaslužuje da ima superligaša, ali je stadion trebalo da prave kad je ovaj grad imao člana Superlige. SNS sekta je uništila kompletan sport u Vranju. Tragedija je da je vlast uništila ‘Dinamo’, a osnovala ‘Dinamo Jug'“, kaže Antić.

Kontaktirali smo Dejana Ivanovića, predsednika Fudbalskog saveza Pčinjskog okruga, koji je u telefonskom razgovoru zahtevao da mu se pitanja dostave imejlom, ali do objavljivanja teksta nije odgovorio na njih.

Gradski većnik za sport i omladinu i član Srpske napredne stranke (SNS), Nenad Đorđević, rekao je da je na sastanku i da se javimo „za sat vremena“, ali kasnije nije odgovarao na pozive novinara Danasa.

Dejan Osmanović iz FK „Radnički“ i Dejan Manić, predsednik Gradskog odbora Jedinstvene Srbije (JS), pod čijim je okriljem formiran FK „Torpedo 1973“ u Vranju, takođe se do objavljivanja ovog teksta nisu javljali na telefonske pozive.

Zato smo, za komentar o najnovijem Vučićevom obećanju o stadionu, pozvali predstavnike opozicionih stranaka, a Đorđe Ristić, predsednik lokalnog odbora Narodne stranke (NS), za Danas kaže da „Vranju nije potreban stadion, već investicije, nova radna mesta i ulaganje u privredu“.

„Što se stadiona tiče, obećavaju ga godinama unazad, a moje mišljenje je da od toga neće biti ništa. Dolaskom SNS-a na vlast vranjski sport je potpuno uništen“, mišljenja je Ristić.

Igor Zlatković, član Pokreta slobodnih građana (PSG) iz Vranja, smatra da je „potpuno suluda ideja da se gradi novi stadion u gradu koji je jedan od onih sa najnižim zaradama u Srbiji“.

„Imamo najsvežije slučajeve mladih sugrađanki za koje prikupljamo pomoć porukama i dobrotvornim akcijama, a ovde se ulaže u stadion koji je, u ovom trenutku, za ovaj grad, potpuno nepotreban, ako imamo u vidu da već postoje dva relativno dobrostojeća stadiona“, ističe Zlatković.

Prema njegovim rečima, „bolje je uložiti u infrastrukturu koja će doprineti kvalitetnijem i sadržajnijem životu građana, barem onih koji su ostali u Vranju“.

„Potpuno nerentabilno trošenje sredstava koja su gradu mnogo potrebnija na drugim, životno važnim, poljima. Ko će da igra na tom stadionu? Neshvatljiva mi je ova ideja“, ističe Zlatković.

Vranjanka Aleksandra Đ. smatra da je „neshvatljivo novac trošiti na stadione, a ne srediti škole i bolnice“.

„Pogledajte na šta nam liče toaleti u školama i bolnici, a oni daju za stadione. Hleba i igara, to nam serviraju“, mišljenja je naša sagovornica.

Studentu D. S. se „dopala ideja“ o novom stadionu, ali smatra da je „bolje rekonstruisati ‘Jumkov’, nego sagraditi nov“.

„Nemamo mi toliko para da ih dajemo na, trenutno, sporedne stvari. Iako mi je ideja zanimljiva, ona košta“, zaključuje D. S.

Podsetimo, prve zvanične najave o izgradnji sportskog objekta „po UEFA standardima“, sa oko 8.000 mesta, bile su 2019. godine, a više od 1.000 Vranjanaca potpisalo je peticiju protiv najavljene izgradnje.

Obećanje o novom stadionu ponovljeno je, to je učinio Aleksandar Vučić pri prošlogodišnjoj poseti Vranju, obećajući tada „stotine milione evra ulaganja“ u grad i okolinu, da bi, septembra 2022, gradski većnik za sport i omladinu, Nenad Đorđević, tvrdio kako će radovi biti započeti početkom ove godine.

Osim odlaganja obećanja i početka izgradnje, bilo je dilema i u vezi sa lokacijom za novi stadion u Vranju, a ni sada ne postoje zvanične potvrde o tome.

Vranje trenutno broji četiri fudbalska kluba: FK „Dinamo“, FK „Dinamo Jug“, FK „Torpedo 1973“ i FK „Radnički“. Svi oni se takmiče u najnižem fudbalskom rangu u Srbiji.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari