Novinari uglednog nemačkog nedeljnika Špigel ne čitaju vesti iz Srbije, gde je Ministarstvo finansija otkrilo 40.000 zaposlenih u javnim službama za koje nije znalo, pa su digli veliku dreku zbog papira koje je nemačko ministarstvo finansija uputilo parlamentu i u kome traži da se u nemačkoj saveznoj vladi otvori novih 35 radnih mesta.


Na osnovu papira do koga je došao Špigel, nova crno-crvena koalicija traži da joj se odobri uvođenje nekoliko novih funkcija ali i zapošljavanje izvesnog broja službenika nižeg ranga. I pritom tvrdi, u šta Špigel duboko sumnja, da će finansiranje tih novootvorenih radnih mesta biti obezbeđeno prebacivanjem novca iz budžeta za odbranu, jer su u nemačkom ministarstvu odbrane neke funkcije ukinute. Nemačka vlada traži da, zbog prekomponovanja ministarstava što se sa svakom novom koalicijom radi i kod nas, u Ministarstvu pravde i zaštite potrošača uvede devet novih funkcija i radnih mesta, a među njima je nova funkcija državnog sekretara za zaštitu potrošača.

Zatim, da uvede funkcije dva poverenika Vlade: za invalide i za pitanja ekstradicije i nacionalnih manjina. I da uvede funkcije poverenika za obaveštajne službe i poverenika za negu i pacijente. Biće, piše Špigel, otvoreno i dvadesetak manje značajnih radnih mesta za lične referente i kabinetske službenike. Špigel se podsmeva obrazloženju nemačkog ministarstva finansija da se ove novootkrivene potrebe za zapošljavanjem ne mogu rešiti na drugi način, recimo preraspodelom između ministarstava.

„Ovo je jedna velika koalicija funkcija. U ovom mandatnom periodu, koštaće to milione evra izražene dvocifrenim brojevima“, tvrdi Sven Kristijan Kindler, zadužen za budžetska pitanja u parlamentarnoj frakciji opozicione partije Zelenih, koga citira Špigel. Ministarstvo finansija Nemačke u međuvremenu je povuklo ovaj predlog. Ali sigurno ne zato što je u opravdanost otvaranja 35 novih radnih mesta posumnjalo, tvrdi Špigel, nego sigurno zato da bi tom broju dodalo još neku novu funkciju. Ima i neke sličnosti sa Srbijom, dakle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari