Šta znamo o Omikronu, novoj varijanti korone iz Afrike? 1Foto: Shutterstock

Gde se već pojavio Omikron, šta čini varijantu toliko opasnom, kako je mogla da nastane i kako se može sprečiti širenje – evo nekoliko odgovora.

Čini se da se veliki broj mutacija u varijanti Omirkon akumulirao u jednom jedinom potezu, kod jedne osobe, što, prema prof. Fransoa Baluku, direktoru UCL Genetics Institute, sugeriše da se varijanta razvila tokom hronične infekcije kod osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom – verovatno nelečenog pacijenta obolelog od Side odnosno AIDS-a.

Gde je registrovana nova varijanta?

Nova varijanta Omikron je prvi put registrovana 11. novembra 2021. godine u Bocvani, odnosno severno od Južne Afrike.

Nova varijanta je sada takođe otkrivena u Južnoj Africi, naročito u oblasti Gauteng oko Johanesburga i Pretorije, gde je incidencija trenutno 1200 zaraženih na 100 000. Naučnici pretpostavljaju da se u do 90 posto novih slučajeva u Gautengu radi Omikronu. Takođe je moguće da se nova varijanta već proširila na osam drugih provincija u Južnoj Africi.

Ostali potvrđeni slučajevi širom sveta takođe su direktno povezani sa južnom Afrikom. Sve tako inficirane osobe su vakcinisane.

U Bavarskoj su u subotu uveče potvrđena dva slučaja infekcije Omikron varijantom. Prethodno je već javljeno da postoji osnovana sumnja infekcije putnika koji je sleteo na aerodrom u Frankfurtu. U Češkoj se takođe ispituje slučaj jedne osobe koja je bila u Namibiji. Nova varijanta je do sada potvrđena i u Italiji, Belgiji, Hong Kongu, Izraelu, Velikoj Britaniji i najverovatnije Holandiji.

Kako reaguje SZO?

Svetska zdravstvena organizacija je u petak novu varijantu koronavirusa B.1.1.529, pod imenom Omikron u petak klasifikovala kao „zabrinjavajuću”. Zdravstveni organ EU je takođe ocenio Omikron kao „zabrinjavajući“. Ova klasifikacija je signal da je varijanta zaraznija ili da vodi do težih tokova bolesti.

Koliko je opasna nova varijanta?

Ova nova varijanta zabrinjava istraživače jer ima „ekstremno veliki broj mutacija“, odnosno 32 mutacije u spajk-proteinu. Radi poređenja: veoma zarazna Delta varijanta ima osam mutacija.

Sam broj mutacija ne govori ništa o opasnosti varijante. Ali zbog velikog broja mutacija, imune ćelije se teže bore – dešava se mmune Escape takozvano bekstvo od imuniteta – pa i vakcine postaju manje efikasne.

Nova varijanta ne mora da izaziva teži oblik kovida, ali virus može još brže da se širi i tako preoptereti zdravstveni sistem.

Kako se boriti protiv širenja nove varijante?

Varijante virusa se ne zaustavljaju na nacionalnoj granici, ali širenje se može obuzdati. Mnoge zemlje za početak ograničavaju vazdušni saobraćaj sa Južnom Afrikom.

Ova direktna mera svakako može da odloži širenje nove varijante. Pošto su prvi slučajevi u Bocvani registrovani sredinom novembra, može se pretpostaviti da je ova verovatno veoma zarazna varijanta već preneta u druge regione sveta.

Kako reaguju proizvođači vakcina?

Proizvođači vakcina Bajontek(Fajzer) i Moderna već su najavili da će novu varijantu testirati u laboratoriji. Bajontek je najavio da se nalazi mogu očekivati najkasnije za dve nedelje. Tada će se pokazati da li je adaptacija vakcine neophodna, ako se ova varijanta proširi na međunarodnom nivou.

Endrju Polard, jedan od pronalazača vakcine AstraZeneka, takođe je uveren da bi vakcine mogle da se prilagode novoj varijanti na vreme – i da su postojeće vakcine i dalje efikasne.

Da li postoji veza sa beta varijantom iz Južne Afrike?

U celoj Africi, Južna Afrika je najteže pogođena koronavirusom. Do sada je tamo bilo skoro tri miliona slučajeva korone, a skoro 90.000 ljudi je umrlo od korone ili sa virusom.

Beta varijanta C.1.2. koja je prvi put otkrivena u Južnoj Africi i koju je SZO klasifikovala kao zabrinjavajuću jer je veoma zarazna i vakcine su manje efikasne protiv nje, bila je odgovorna za te velike brojke.

Tokom vremena, međutim, još agresivnija Delta varijanta se proširila i u Južnoj Africi – kao skoro svuda u svetu – i u velikoj meri potisnula beta varijantu.

Izvor: DW


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari