Šta znamo o "zabranjenom" čaju za mršavljenje, koji je i dalje u prodaji na internetu? 1Foto: Shutterstock/Alex Yuzhakov

Čaj za mršavljenje Trex tea, zbog čije je prodaje podneto više krivičnih prijava u februaru ove godine i dalje je moguće kupiti na internetu.

Krivične prijave podnete su prethodno protiv sedmoro Novopazaraca zbog proizvodnje i stavljanja u promet škodljivih proizvoda, pošto je utvrđeno da pomenuti čaj sadrži sibutarmin, supstancu  koja je zabranjena u Evropi i Srbiji jer može da izazove ozbiljne zdravstvene posledice, uključujući infarkt i moždani udar.

Iako su ove krivične prijave podnete, kada se pretražuje Trex tea, na internetu je moguće naći desetine oglase za Srbiju.

Kupcima se tako nudi da uzimanjem dve kesice dnevno „brzo i efikasno mršave“, i do deset kilograma mesečno, po ceni od 2.500 dinara.

Šta se zna o čaju Trex tea?

Dnevni list Danas pozvao je broj telefona dostupan na Fejsbuk profilu Trex tea.rs, koji navodi da prodaje originalni Trex tea čaj iz Turske, te upozorava kupce na prisutne falsifikate na tržištu.

U telefonskom razgovoru rečeno nam je da njihov čaj ne sadrži sibutarmin, kao i da proizvod ima sve sertifikate iz Turske. Na pitanje o domaćim sertifikatim i da li su svoj proizvod registrovali pri Ministarstvu zdravlja kao dijetetski proizvod, što bi trebalo da urade jer se radi o čaju za mršavljenje, rečeno nam je da nisu.

Osoba koja se javila na telefon nije znala ni da nam kaže ko je uvoznik odnosno distributer Trex tea za Srbiju, obećavši nam da ćemo odgovore dobiti od direktora. Do objavljivanja ovog teksta, direktor se nije javio.

S druge strane, iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, koji je sproveo kontrolu Trex tea čaja, i na osnovu čijih analiza je policija postupala, objasnili su za Danas da su ispitivanje ovog proizvoda uradili u oktobru 2022. na osnovu zahteva korisnika čaja.

Kako su dodali, osoba koja je podnela zahtev za analizu, navela je da je čaj nabavila preko interneta.

– U uzorku je utvrđeno prisustvo nedeklarisane zabranjene farmakološki aktivne supstance sibutramina, o čemu smo nakon dobijanja rezultata ispitivanja, usmeno i putem mejla, obavestili nadležnu sanitarnu inspekciju radi preduzimanja mera iz njihove nadležnosti – objasnili su iz Gradskog zavoda, dodajući da je ova analiza deo rutinskog ispitivanja zdravstvene ispravnosti svih proizvoda za mršavljenje.

Nije prvi put

Ovo nije prvi put da sredstvo za mršavljenje zbog sibutarmina bude u fokusu nadležnih. Još 2010. godine povučena je sa tržišta takozvana zelena kafa, poznata po tome što ju je reklamirala pevačica Leontina, zbog prisustva sibutarmina.

Profesor Univerziteta Singidunum prof. dr Nenad Dikić objašnjava da sibutarmin može imate negativne kardiovaskularne efekte odnosno može da izazove suženje krvog suda i posledično infarkt.

– Sibutarmin je predstavljan kao sagorevač masti. Takođe je isticano da navodno smanjuje apetit. Nakon objavljenih studija o štetnim efektima povučen je iz Evrope a potom i Srbije – objašnjava prof. Dikić.

Proizvod koji se reklamira kao čaj za mršavljenje trebalo bi da bude registrovan kao dijetetski proizvod pri Ministarstvu zdravlja. Sa Trex tea čajem to međutim nije slučaj.

Prof. Dikić kaže da u celoj oblasti dijetetskih proizvoda postoji niz otvorenih pitanja.

– Na naše tržište dospela je velika količina suplemenata. Dijetetski proizvodi ulaze na tržišta tako što proizvođač odluči da ih lansira. Provere koje se tom prilikom sprovode su administrativne prirode. Jedino se kontroliše da li su proizvodi hemijski kontaminirani. Ono što se međutim ne proverava jeste da li proizvod zaista sadrži ono što se nalazi na specifikaciji, odnosno da li ima u sebi neku supstancu koja nije na specifikaciji – kaže prof. Dikić.

On ističe da za razliku od lekova koji na tržište dospevaju kada se utvrdi da nemaju negativan efekat, za dijetetske proizvode to ne važi a oni se povlače tek kada se ciljanim analizama pokažu moguće negativne posledice.

Kako znati šta kupiti?

Dodatan problem predstavlja činjenica što građani nemaju gde da se na pravi način informišu o dijetetskim proizvodima koji se prodaju u Srbiji. Javno dostupna lista dijetetskih proizvoda, koju vodi Ministarstvo zdravlja, obuhvata proizvode koji su registrovani do 2018. godine, a nemoguće je pronaći ni listu supstanci koje su zabranjene u dijetetskim proizvodima.

Prof. Dikić, koji se prethodno bavio upotrebom suplemenata među sportistima, objašnjava da je Udruženje za medicinu sporta predlagalo da napravi i vodi registar u kome bi bilo dostupno mišljenje stručnjaka o suplementima, ali da to nije usvojeno.

On građanima međutim savetuje da pri kupovini dijetetskih proizvoda obrate pažnju na nekoliko stvari:

• Treba kupovati proizvode koji potiču iz Evrope, gde je ovo tržište najbolje uređeno;
• Treba uzimati monopreparate – što znači da je bolje kupiti samo, na primer, vitamin D, a ne multivitamin. jer je veliko pitanje da li će zaista u tom multivitaminu biti označene količine vitamina D;
• Treba birati poznate farmaceutske kuće, jer one imaju lanac proizvodnje koji štiti sam sebe (kontaminacija proizvoda može uvek da se desi, pitanje je samo da li proizvođač ima mehanizme da kontaminaciju otkrije na vreme i reaguje);
• Ne treba kupovati od proizvođača koji proizvode zabranjene supstance jer je u takvim okolnostima veća šansa da se desi kontaminacija.

Istina i reklama

Na prethodno pomenutom Trex tea.rs nalaze se na desetine fotografija žena „pre i posle“ uzimanja čaja koje treba da pokažu efikasnost proizvoda. Pored pojedinih fotografija nalaze se i opisi u kojima piše da se na slici može videti „Marini iz Negotina“ ili „Lidiji iz Niša“. Problem je jedino što se pretraživanjem pomenutih slika lako pronalaze sajtovi na kojima transformacija „Marine iz Negotina“ ili „Lidije iz Niša“ služi kao primer efikasnosti hirurših intervencija za smanjenje prekomerne težine ili programa vežbanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari