Šta Zrenjanin menja u odluci o mesnim zajednicama 1Foto: M.P.

Zrenjanin se priprema da usvoji predlog Odluke o mesnim zajednicama na teritoriji grada kojim se uvode novine, jedna od njih je da se ukidaju nadzorni odbori.

Novim izmenama bi odlučivanje i izbori sa savete mesnih zajednica bili pod kontolom Gradske izborne komisije.

“Odlukom o mesnim zajednicama se reguliše način njihovog funkcionisanja, ali i način izbora članova saveta u njima. Više nećemo imati nadzorne odbore, već isključivo savete, koji će se birati po proporcionalnom izbornom sistemu, a kontrola nad izborima biće u nadležnosti Gradske izborne komisije, što dosadašnja odluka nije dozvoljavala”, komentarisao je ovu odluku za medije zamenik gradonačelnika Saša Santovac.

To je treća izmena odluke u mesnim zajednicama u ovom gradu, nakon 2019. i 2020. godine, prema podacima Službenog lista grada Zrenjanina.

Udruženje “Zrenjaninski socijalni forum” upozorilo je da ukoliko ova odluka bude usvojena na narednoj sednici Skupštine, saveti mesnih zajednica biraće se po proporcionalnom sistemu. Birači će se opredeljivati između različitih zatvorenih izbornih lista, dok je cenzus tri odsto.

„Efekat proporcionalnosti se postiže kada su izborne jedinice dovoljno velike i kada se u njima bira veći broj predstavnika. Mesne zajednice, posebno seoske koje kod nas imaju od 500 do 1.000 stanovnika, nemaju dovoljan broj birača da bi dobre strane ovog načina izbora mogle da dođu do izražaja. U takvim sredinama većinski sistem je najpodesniji, između ostalog i zbog svoje jednostavnosti. Proporcionalni sistem favorizuje političke stranke, posebno velike koje imaju respektabilne organizacione kapacite“, navode u Zrenjaninskom socijalnom forumu.

Oni pitaju kome je moglo pasti na pamet da u mikro zajednicama na izborima primenjuje proporcionalni sitem.

„Cilj je da se obeshrabre nezavisni kandidati i grupe građana da učestvuju na izborima za savete mesnih zajednica. Pametni politički akteri znaju da se sve ne može kontrolisati i da moraju da trpe opoziciju i najrazličitije vrste osporavanja“, ocenjuju u Zrenjaninskom socijalnom forumu.

Šta misle o mesnim zajednicama iznose i građani u anketi na Fejsbuk stranici Danas na lokalu, koje smo pitali da li mesne zajednice zadovoljavaju potrebe građana.

„Imamo ih samo na platnom spisku, ništa ne rade“, jedan je od komentara, dok drugi čitalac kaže „Mi imamo mesne zajednice koje nemaju nikakve ingerencije, nikakva ovlašcenja, ni obaveze…”.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari