Štab za vanredne situacije u Nišu usvojio 13 mera i preporuke 1Foto: Beta/Milan Obradović

Štab za vanredne situacije u Nišu usvojio je 13 mera kako bi se sprečilo širenje epidemije koronavirusa u gradu, među kojima su i preporuka poslodavcima da zaposlenima omogući rad od kuće, kao i da pojedine škole pređu na onlajn nastavu.

Gradski krizni štab je, zbog pogoršanja epidemiološke situacije u gradu, u četvrtak proglasio vanrednu situaciju u Nišu.

Gradonačelnica Niša, koja je na čelu Štaba, Dragana Sotirovski rekla je da je zbog broja pozitivnih profesora u OŠ „Stefan Nemanja“ i „Duško Radović“ naloženo da učenici od prvog do četvrtog razreda mogu da pohađaju nastavu, a od petog do osmog razreda rade onlajn. Gimnazija „Bora Stanković“ potpuno prelazi na učenje od kuće. Korisnici Ustanove „Mara“ bi trebalo da budu kod svojih kuća.

Naredba za organizovanje rada od kuće se odnosi na rad svih preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad Niš, kao i da deca čiji roditelji rade od kuće, ne pohađaju vrtiće, izuzev predškolske grupe.

– Odluka se odnosi na hronične bolesnike, roditelje sa decom do 10 godina i one delove gde može da se organizuje rad od kuće, objasnila je Sotirovski. Gradski štab je odlučio i da je potrebna potvrda poslodavca za odlazak dece u vrtić, a direktorka PU „Pčelica“ Svetlana Mitić kazala je da je to da bi se sprečilo širenje virusa, jer tri vaspitača imaju kovid.

Preporučeno je ustanovama socijalne zaštite da zabrane posete, pooštrene su mere higijene i tekuće dezinfekcije javnih gradskih površina i javnih preduzeća i ustanova, kao i dispozicije otpada u Gradu od strane komunalnog preduzeća, a u svim tržnim centrima, prodajnim, ugostiteljskim i drugim objektima, obavezno je da informacija o površini i maksimalnom broju istovremenih korisnika bude istaknuta i jasno uočljiva na ulazu.

U svim objektima piljarama i dragstorima gde se vrši prodaja svežeg voća i povrća prilikom kupovine građani ne smeju sami uzimati robu, dok će se naplata obavljati kod drugog lica koje će isključivo raditi sa novcem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari