Stalna potraga za istinom 1

Povodom 40 godina rada dopisništva RTS, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović priredio je svečani prijem u Gradskoj kući.

Dragan Filipović, prvi šef dopisništva, istakao je da se tada radilo sa filmskom kamerom, i da se materijal slao u Beograd, ali je bila velika čast raditi za tadašnji RTB a kasnije RTS. On je podsetio da se ubrzo prešlo na kolor, a da u to vreme ni Italija i neke zapadne zemlje nisu emitovali program u boji.

Snimatelj Brana Stojisavljević ukazao je da je bio privilegovan jer je učestvovao u brojnim značajnim događajima vezanim ne samo za ovaj kraj nego i za Srbiju. Tanja Dimitrić Mijailović, sadašnja šefica dopisništva u Šapcu, ističe da je najvažniji cilj objektivno i profesionalno izveštavanje, a da je najveći problem stići na vreme i poslati prilog.

– U dopisništvu svi su bili i učenici, a kasnije i učitelji brojnim generacijama ne samo u TV nego i u drugim medijima. U ovoj profesiji veoma važno je negovati prijateljstvo i kolegijalnost, jer smo svedoci brojnih napada na dostojanstvo profesije.

Gordan Petrović, urednik dopisničke mreže RTS, ukazuje na izuzetnu profesionalnost i posvećenost poslu ovdašnjeg dopisništva. Godišnje se uradi oko hiljadu priloga i izveštavanja sa lica mesta, a pokriva se, pored Mačvanskog i Sremski okrug, 24 časa dnevno. Gradonačelnik Zelenović je rekao da se radi o velikom i važnom datumu za novinarstvo u Šapcu, kao i za sam grad. I ubuduće veoma je važno da se profesionalno, iskreno i posvećeno izveštava šira javnost o događajima i ljudima, a TV dopisništvo je ostavilo neizbrisiv trag u vremenu i putokaz za budućnost.

U prvim godinama rada dopisništvo u Šapcu proglašavano je za najbolje u Srbiji. Od 1989. godine dopisništvo je preseljeno u novu zgradu i tada je dobilo linkovsku vezu. Najtužniji dan bila je pogibija četvoročlane ekipe na Baniji, devetog oktobra 1991. godine. Tada su mučki ubijeni dok su obavljali novinarsku dužnost: Zoran Amidžić, Bora Petrović, Dejan Milosavljević i Sretan Ilić.
TV dopisništvo utrlo je i temelje lokalne TV Šabac, koja je 1994. zvanično počela sa radom, emitujući sopstveni program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari