U zdravstvenom stanju bivšeg načelnika Službe državne bezbednosti Srbije Jovice Stanišića nema promena i on je spreman da učestvuje i prati suđenje koje bi trajalo najmanje 30 minuta, zaključak je lekara pritvorske jedinice haškog suda u Sheveningenu.


Stanišićeva odbrana u ponedeljak je zatražila odlaganje suđenja s obzirom na to da je drugi psihijatar, koga je imenovalo Tribunal, zaključio da je Stanišić u teškoj depresiji čemu se usprotivilo Tužilaštvo koje, citirajući istog lekara, smatra da je Stanišić u stanju da prati proces.

U izveštaju upućenom sekretaru Tribunala, pritvorski lekar Mihael Eikof preneo je najnovije nalaze lekara koji prate zdravstveno stanje Stanišića i na svakih sedam dana obaveštavaju Sudsko veće o eventualnim promenama u njegovom psihičkom i fizičkom stanju. „Mišljenja sam da je Stanišić u stanju da bude prevezen, da sedi i učestvuje u suđenju najmanje 30 minuta“, navodi pritvorski lekar, pozivajući se na nalaze psihijatra Vere Petrović.

Lekar Eikof navodi da je doktorka zaključila da je Stanišić i dalje depresivan, da „generalno“ nema energije i interesovanja, ali da je kontakt sa njim moguć i da njegove intelektualne sposobnosti nisu smanjene.

U izveštaju se, takođe, navodi da se razmatra moguća izmena terapije koju Stanišić prima i da je smanjena doza lekova za umirenje bolova koje prima kako bi se izbeglo njihovo neželjeno dejstvo. Stanišićevo loše psihičko i fizičko stanje bilo je razlog što je u aprilu 2008. suđenje prekinuto čim je počelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari