Rrevitalizovano izletište Oblačinsko jezero kod Merošine u blizini Niša juče je svečano otvoreno. Nekada omiljeno mesto koje već decenijama predstavlja samo mrtvaju, obnovljeno je uz pomoć opštine Merošina, koja je u tu svrhu izdvojila 20 miliona dinara, kao i Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj, koje je uložilo oko pet miliona dinara.

Za Oblačinsko jezero je pre nešto više od godinu dana obezbeđena čista voda iz susednog, Krajkovačkog jezera, kako bi se mrtvaja ponovo oživela za ljude, biljni i životinjski svet. U isto vreme napravljena su i četiri teniska terena, igralište za mali fudbal i dva bazena, od kojih je jedan dečiji, sa vodenim igračkama. Prostor oko jezera je potpuno očišćen, a uređeni su i prilazni putevi. Celo izletište, koje je decenijama bilo izuzetno zapušteno, sada je dobilo sasvim drugačiji izgled, i ponovo postalo „poželjno“ za posetioce.

Oblačinsko jezero nalazi se u podnožju planine Mali Jastrebac. Pre tridesetak godina bilo je veoma lepo izletište, koje je svakodnevno posećivalo i po nekoliko hiljada ljudi. Imalo je veliki bazen pregrađen branom i nekoliko sportskih terena. Oko jezera nalazilo se veoma živo i veliko vikend naselje. Nebriga i besparica pretvorile su ga u mrtvaju i izletište sa malo posetilaca.

Za Bojanine vode stižu žičare sa kopaonika

I „niško“ izletište i ski centar Bojanine vode takođe bi uskoro trebalo da bude rekonstruisano. Direktor Direkcije za izgradnju grada Niša Branislav Jovanović rekao je da će uskoro stići stare žičare sa Kopaonika, kojim će biti zamenjene žičare na Bojaninim vodama, oštećene survavanjem delova Sokolovog kamena. Jovanović je takođe rekao da je sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja „dogovoreno da se napravi put do Bojaninih voda, koji će ići preko Ploča“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari