Starica prosi da bi preživela 1

Mirjana Kurina (70) iz Požarevca već godinama opstaje samo zavaljujući dobrim komšijama i hrani iz kontejnera, jer nema nikakav izvor prihoda.

Dok je bila mlađa, čistila je po kućama i brinula o nepokretnima, ali već odavno to nije u stanju, jer je bolesna i povijene kičme. Živi sama u trošnoj kućici u Ulici Koste Abraševića, gde nema ni struju, ni vodu, ni toalet. Soba u kojoj živi i spava potpuno je razrušena, krevet se raspada, kao i pod i zidovi. Nema ni ulazna vrata, jer su davno razvaljena i ubačena u sobu.

„Skupljam hranu iz kontejnera, a pomažu mi komšije. Nekad kad padnem u gradu, doveze me Hitna pomoć“, priča Mirjana. Najviše joj pomaže komšija Zoran Šargić, koji sa porodicom živi u Francuskoj. „Pomažemo joj koliko možemo, ali mi smo ovde samo za godišnji odmor. Ono što joj kupimo od nameštaja vrlo brzo joj ukradu, ali i novac, u koji se ona ne razume“, kazao je Zoran. Obraćao se raznim službama ne bi li pomogli starici, kao i Udruženju Roma za Braničevski okrug.

Pošto je bi uporan, humani komšija uspeo je da izdejstvuje da se Mirjana smesti u starački dom, ai on sam snosi troškove zdravstvenog pregleda, koji su skoro 100 evra. „Cilj nam je da Mirjana bude na sigurnom, jer nije u stanju da živi sama. Kad se bude smestila u dom, tek tada ćemo moći da odahnemo i da ne brinemo da li ćemo je zateći živu kad se vratimo iz Francuske“, rekao je Zoran. Zahvaljujući njemu, Mirjana će imati siguran krov nad glavom i redovnu lekarsku negu.

Porodica

Mirjana ima supruga i ćerku, ali oni su odavno, dok je ćerka još bila mala, otišli iz Požarevca. Sa njima nema nikakav kontakt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari