Tour International Danubien ili kraće TID najveća je i najduža rečna regata na svetu i njeni učesnici tokom 61 dana trajanja preveslaju 2.080 kilometara Dunava. Svake godine krajem juna TID regata kreće iz Ingolštata u Nemačkoj, da bi na cilj u Silistri u Bugarskoj stigla poslednjih dana avgusta.

Tour International Danubien ili kraće TID najveća je i najduža rečna regata na svetu i njeni učesnici tokom 61 dana trajanja preveslaju 2.080 kilometara Dunava. Svake godine krajem juna TID regata kreće iz Ingolštata u Nemačkoj, da bi na cilj u Silistri u Bugarskoj stigla poslednjih dana avgusta. Učesnici 53. regate već su krenuli iz Nemačke i u Srbiju kajakaši podunavskih, ali i drugih zemalja sveta, ući će 28. jula kod Apatina, a izaći će u Brzoj Palanci 14. avgusta. Za tih petnaestak dana koliko će TID regataši provesti u Srbiji biće u Apatinu, Bogojevu, Bačkom, Novom Selu, Bačkoj Palanci, Novom Sadu, Starom Slankamenu, Beogradu, Smederevu, Velikom Gradištu, Dobri, Donjem Milanovcu, Tekiji, Kladovu i Brzoj Palanci što su etapna mesta u kojima se regata zaustavlja.
TID regata je veoma popularna u svetu i njeno osnovno pravilo je plovidba Dunavom čamcima, u pitanju su kajak i kanu, koje sopstvenom snagom pokreće čovek. Dnevne etape koje učesnici prelaze tokom putovanja prosečne su dužine 43 kilometra, a nema obaveze da se prevesla čitav put Dunavom, kao što nema ni ograničenja u godinama, pa tako među regatašima bude i beba, ali i onih koji su zagazili u sedmu ili osmu deceniju života. TID-ovci su rekreativci sa skoro svih kontinenata kojima je zajednička ljubav prema prirodi i reci kao što je Dunav, tako da se mnogo njih svake godine sreće na ovoj tradicionalnoj regati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari