Stefanović: Nije ni čudo što su nam se napadači smejali u sudnici 1foto FoNet/Marija Ðoković

Napad na Borka Stefanovića, potpredsednika Stranke slobode i pravde, koji je krajem 2018. godine prouzrokovao višemesečne masovne demonstracije, dobio je svoj pravni epilog.

Apelacioni sud u Kragujevcu potvrdio je osuđujuće presude za trojicu napadača, ali i smanjio zatvorske kazne koje je odredilo prvostepeno veće.

Prema pravosnažnoj presudi, Marko Živković i Danijel Gmijović osuđeni su na dve godine i dva meseca zatvora, što je znatno manje od prvostepene presude kojom su bili osuđeni na tri i po godine. Milošu Šaponjiću je prvostepena presuda od tri godine i devet meseci, sada smanjena na dve i po godine zatvora.

Prema rečima Borka Stefanovića, presuda Apelacionog suda je sramota već zarobljenog pravosuđa i šamar žrtvama, kao i još jedna potvrda da u naprednjačkoj Srbiji pravde i države nema. Kako naglašava, zato nije ni čudo što su im se napadači smejali u sudnici, dodajući da su “znali ko ih i zašto štiti”.

– Ljudi bliski Srpskoj naprednoj stranci koji su pokušali da nas ubiju su voljom Apelacionog suda dobili dodatno smanjenje kazne za pokušaj ubistva iz političkih pobuda. Time je sud dodatno spustio kaznu ispod zakonskog minimuma. Znamo dobro da pravde nema za one koji pružaju otpor mafiji i fašizaciji Srbije, ali znamo i to da će narod Srbije pobediti tu kriminogenu vlast i poslati ih u istoriju veoma brzo, kao i da će tad pravda najzad stići u našu zemlju a mafija i njeni režimski propagandisti na robiju, kaže Stefanović.

Stefanović je napadnut u novembru 2018. godine u Kruševcu, neposredno pre opozicionog skupa u tom gradu. Pored njega, napadnut je i njegov saradnik Boban Jovanović, kao i policijski službenik Dejan Palibrk. Iako je Stefanović od posledica udarca izgubio svest, nakon čega je napad nastavljen, tužilaštvo je ovaj incident okvalifkovalo kao nasilničko ponašanje na javnom skupu ili priredbi.

Advokat Vladimir Todorić koji je zastupao Stefanovića napominje da je čak i sa tom kvalifikacijom dela, sud odredio kazne ispod zakonskog minimuma.

– Za krivično delo za koja se terete okrivljeni minimalna zatvorska kazna iznosi tri godine. Sud može manju kaznu od toga da izrekne samo ukoliko postoje olakšavajuće okolnosti, a njih u ovom slučaju nema. Okrivljeni su višestruko osuđivana lica, koja nisu priznala izvršenje dela već su, naprotiv, negirala izvršenje, ističe Todorić.

On naglašava da je pri čvrstom uverenju da je u ovaj sudski postupak režim umešao prste.

– Pitam se koja bi bila kvalifikacija dela da je situacija bila obrnuta i da je, primera radi, poslanika vladajuće koalcije napao, a potom onesvešćenog nastavio da udara neki aktivista opozicije? Ova presuda pokazuje da život i telesni integritet pripadnika opozicije u Srbiji ne vredi kao život nekog političara na vlasti, kaže Todorić.

Pre pravosnažne presude, Viši sud u Kruševcu je u dva navrata doneo osuđujuće presude zbog napada na Borka Stefanovića. Prvu je Apelacioni sud u Kragujevcu ukinuo, vrativši predmet na ponovno odlučivanje, dok je drugu preinačio smanjujući kazne za trojicu okrivljenih.

Podsetimo, napad na Stefanovića bio je uzrok za masovne građanske demonstracije koje su isprva nosile naziv “Stop krvavim košuljama”. Demonstracije, koje su trajale mesecima, potom su se zvale “1 od 5 miliona”, što je bila jasna aluzija na tadašnju izjavu predsednika Aleksandra Vučića koji je rekao da neće ispuniti zahteve demonstranata sve i da ih se okupi pet milona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari