Stefanović: O hapšenju funkcionera UKP-a odlučuje Tužilaštvo 1Foto: printskreen/RTS

O hapšenju visokog funkcionera Uprave kriminalističke policije, koji je odavao podatke stranoj obaveštajnoj službi jedne zapadne države odlučuje Tužilaštvo, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i napomenuo da se hapšenju pristupa kada se prikupi odovoljno dokaza da bi se nekome odredio pritvor.

„Suština je da Srbija neće tolerisati da bilo ko odaje podatke strancima i da ćemo se truditi da uhvatimo svaku osobu koja deluje protiv interesa našeg naroda“, rekao je Stefanović gostujući u Dnevniku RTS.

Stefanović je objasnio da to što je pripadnik UKP pod nadzorom znači da su bezbednosne službe obavile razgovore i da preduzimaju sve mere u skladu sa zakonom kako on dalje ne bi odavao podatke strancima.

Upitan da li je reč o Veljku Popari, kako su pojedini mediji pisali, rekao je da ne može da se izjašnjava po tom pitanju dok je u toku postupak.

Kada je u pitanju praćenje crnogorskog premijera Mila Đukanovića, Stefanović je rekao da se tim slučajem bavila BIA.

„Naše bezbednosne strukture su otkrile lica koja su se upustila u protivzakonite radnje, koja su pratila premijera Đukanovića pomoću sofisticirane opreme. Započeli smo istragu, i videli ste ono što je premijer rekao – to nije bio lak potez za Republiku Srbiju, već je politički gledano to bila teška odluka jer nije popularna“, rekao je Stefanović.

Ministar unutrašnjih posova je poručio da „Srbija hoće da pošalje jasan signal: mi nikada nećemo biti zemlja koja će dozvoliti da se na njenoj teritoriji organizuju udari, protivpravna praćenja, napadi. Mi poštujemo zakon i odgovorno ćemo postupati i kada to nije popularno“.

Srbija i Crna Gora sarađuju i razmenjuju informacije, rekao je Stefanović dodajući da se čeka njihov deo istage. „U narednim danima će se odlučuvati šta dalje“.

Stefanović je rekao da su saznanja do kojih je Srbija došla nepobitna i da je to poruka da Srbija želi da bude odgovorna zemlja.

Govoreći o poseti sekretara Saveta bezbednosti Rusije Nikolaja Petruševa, Stefanović je naveo da je ta poseta dogovorena pre nekoliko meseci i da poslednja dešavanja nemaju veze sa njom.

„Ono o čemu smo razgovarali je deo standardnih razgovora – razgovarali smo o borbi protiv terorizma, o organizovanom kriminalu, švercu narkotika“, rekao je Stefanović.

Ističe da su bezbednosne službe pokazale da je Srbija dovoljno snažna, da imamo mir i stabilnosti koji omogućuju i ekonomski napredak.

Očekuje da se uskoro predlog zakona o sprečavanju nasilja nađe pred poslanicima, budući da ga je na predlog Ministarstva pravde Vlada uputila Skupštini.

„Želimo da budemo uz građane, ne treba da stavljamo glavu u pesak, moramo aktivnije da delujemo. Ako skupština usvoji zakon, policija i drugi organi imaće više posla, ali i mogućnosti da zaštite žrtve nasilja“, zaključio je Stefanović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari