Stefanović: Službe bezbednosti dobile određene zadatke 1Foto: Kanelarija za saradnju sa medijima

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je, posle sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, da su srpske službe bezbednosti dobile određene zadatke, ali nije otkrio kakve.

On je rekao da je naročito sagledavana bezbednosna situacija na Kosovu i da je zadatak sprečiti da „scenario“ tamošnjih dešavanja dovede do nekog novog egzodusa sa tog prostora. Stefanović je, gostujući na TV Prva, posebno ukazao na opasnost zbog najava formiranja kosovske vojske, ali i naglasio da je „apsolutno nemoguće“ da puk kosovske vojske bude raspoređen na severu Kosova, kako su pominjali iz Prištine.

„Naš zadatak je, pre svega, da sprečimo da Srbi imaju bezbednosni problem, da budu ugroženi na bilo koji način“, rekao je ministar unutrašnjih poslova.

On je naveo da je neophodno ukazati međunarodnim partnerima da i oni preuzmu svoj deo odgovornosti.

Biro za koordinaciju rada službi bezbednosti razmatrao je na današnjoj sednici ukupnu bezbednosnu situaciju u Srbiji, s posebnim osvrtom na trenutnu situaciju u Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija imajući u vidu najavljeno formiranje „vojske Kosova“ i predstojeću Generalnu skupštinu Interpola.

Na sastanku je, kako se navodi u saopštenje dogovoren detaljan plan rada svih službi bezbednosti koje su dobile konkretne zadatke i preduzimaće sve neophodne mere kako bi sprečili da se bezbednosni izazovi preliju u značajniju nestabilnost i u situaciju koja bi moglo da ugrozi, pre svega, bezbednost Srba u južnoj srpskoj Pokrajini.

Istaknuto je da bi najavljeno formiranje tzv. vojske „Kosova“ bilo u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, ali i garancijama međunarodne zajednice da bez Srba takva odluka ne može biti doneta.

Razmatrana su i okolnosti u vezi sa predstojećom Generalnom skupštinom Interpola i zahtev „Kosova“ za prijem u članstvo u tu međunarodnu policijsku organizaciju.

Srbija će, kako je istaknuto, nastaviti da iznosi pravne, policijske i političke argumente, koji govore u prilog tome da „Kosovo“ ne treba da bude članica Interpola, ali i da ukazuje na to koliko bi taj presedan bio bezbednosno opasan, jer bi, između ostalog, baze podataka ove policijske organizacije mogle biti zloupotrebljene.

Tema Biroa bila je i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, s posebnim osvrtom na suzbijanje narko-trafikinga. Istovremeno, dogovorene su konkretne mere za postupanje policije i službi bezbednosti u skladu sa zakonom propisanim ovlašćenjima i u saradnji sa nadležnim tužilaštvima, a sve u cilju zaštite R Srbije i bezbednosti njenih građana.

Sednicom Biroa je predsedavao sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova, dr Nebojša Stefanović. Pored članova Biroa sastanku su prisustvovali, između ostalih, ministar pravde Nela Kuburović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, republički javni tužilac Zagorka Dolovac, direktor policije i tužilac za organizovani kriminal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.