Stepanović: Otpor svemu što je izvan zakona i zdravog razuma (FOTO) 1Foto: Beta/Dragan Gojić

U pitanju je opstanak i preživljavanje i u situaciji kada su razorene institucije nemamo od koga da očekujemo zaštitu nego da se udružimo, jer nemamo nikoga nego jedni druge, kzala je Bojana Selaković iz Građanskih inicijativa na tribini protiv izgradnje projekta „Novi Sad na vodi“.

Tribina, pod nazivom „Vidi Gari, izlaz postoji“ održana je na obali rukavca Šodroš i okupila je više stotina Novosađana.

Selaković je dodala da širom Srbije građani reaguju na nezakonitosti i protestuju, pominjući posebno građane koji su odbranili baru Reva kod Beograda koju je gradska vlast nasipala građevinskim otpadom.

„Reva je prekretnica koja pokazuje da kada su svi argumenti na strani građana i zakona i normalnosti, da bitka može da se dobije. Verujem da je to načini za ovu lokaciju i druge, jasno je da se vlast povlači i na nama je da to iskoristimo, da verujemo da su male pobede moguće. Znamo da sistem ne valja i da ga treba promeniti, ali ne možemo preko noći. Mislim da u velikom zbiru tih malih pobeda možemo doći do nekog ubrzanja, koje nam je svima potrebno“, kazala je Selaković.

Vlast u Novom Sadu neće bez ozbiljnog otpora odustati od projekta „Novi Sad na vodi“, jer vlast koju imamo ima samo dva cilja- da zadrži vlast što duže i da za što kraće vreme zaradi što više para, smatra glavna udrednica Nove ekonomije Biljana Stepanović.

Ona je kazala da se u Srbiji stvara nova kasta enormnih bogataša, koji u poslovima sa državom zarađuju ogromne sume i ulažu taj novac u građevinu.

– „Beograd na vodi“ je eksteritorijalan, grad u gradu, to je genijalan projekat zato što ne služi samo grupi koja to gradi, a mi mislimo da su to kao neki Arapi, da zaradi novac, nego da svako ko treba ovoj vlasti nađe svoj interes. Pa će neke banke da kreditdiraju, neki će biti dobavljači… i njihov je interes da se to gura- ističe Stepanović.

„Kako se boriti protiv toga – zastupam u životu samo jednu tezu – otpor. Nema razgovora sa ljudima koji su suspendovali pravni sistem zemlje. Jedina stvar koju zagovaram jeste otpor, otpor ludilu, otpor mafiji, otpor svemu što je izvan zakona i zdravog razuma“, naglasila je Stepanović.

Prema njenim rečima, potrebno je da to shvati što širi krug ljudi, jer će nam „poslednja linija odbrane biti bukvalno ispred praga“ i da je potrebno da se ljudi udruže, jer je vlast dobro organizovana u nameri da ostvari ono što je naumila.

Arhitekta Darko Reba je, govoreći o projektu novog mosta preko Dunava koji će pelaziti i preko rukavca Šodroš, ukazao da će on preko reke biti dugačak 700 metara, a 1,4 kilometra vijadukt, odnosno most na suvom.

Kome u Novom Sadu trebaju automobili u vazduhu, koliko će hiljada tona betona biti ugrađeno zbog toga, pitao je on i dodao „kome u Novom Sadu treba most na suvom, možda tim kineskim kompanijama da oni ugrađuju beton u naš grad“.

Olivera Radovanović iz Zelene mreže Vojvodine smatra da je „najveći ekološki problem Srbije Aleksandar Vučić“.

Ona je dodala da je projekat „Novi Sad na vodi“ i gori od „Beograda na vodi“ jer će njime biti uništena prirodna oaza sa brojnim zaštićenim vrstama flore i faune. „Drugi gradovi bi se ponosili da imaju nešto ovako“, ocenila je Radovanović i kazala da je reč o koruptivnom poslu u kojem investitorima nije bitan kvalitet života građana, nego samo interes kako bi na tom području obezbedili 165 hektara građevinskog zemljišta za izgradnju stanova i poslovnog prostora.

Tokom skupa na području Šodroša zaprašivani su komarci iz aviona, ali istovremeno i učesnici tribine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari