Ocenivši kao povoljno stanje javne bezbednosti u užičkom kraju, načelnik Policijske uprave Užice Zoran Mitričevićsaopštio je da je lane neznatno povećan broj krivičnih dela. On je rekao da privredni delikti učestvuju sa 13, a opšti sa 85 odsto u ukupnom kriminalitetu.

U oblasti privrednog kriminala evidentirano je 270 dela, što je za jedan odsto više nego 2007. godine. Ta dela počinilo je 220 lica, a protiv njih četrnaestoro određena je mera zadržavanja. Ukupna šteta pričinjena ovim vidom kriminala premašuje 429 miliona dinara i u odnosu na 2007. godinu veća je za čak 36 odsto, a prednjače zloupotrebe službenog položaja, falsifikovanje službenih isprava, prevare u poslovanju, kao i zloupotrebe ovlašćenja, pronevere, falsifikovanje novca i nedozvoljena trgovina.

U otkrivanju i suzbijanju korupcije, podnete su krivične prijave za 150 dela, a ukupan iznos na taj način pribavljene koristi i materijalne štete dostigao je19 miliona dinara. Pored toga, Policijska uprava Užice otkrila je pet krivičnih dela u procesu privatizacije i podnela tri prijave protiv devet odgovornih lica, i to u preduzećima Sloga Užice, Metaloplastika Čajetina i Progres Arilje.

– U toj oblasti najbrojnija su ona dela kojima kupac većinskog kapitala fiktivno prikazuje da je uložio novac u investicije ili socijalni program tog preduzeća. Inače, krajem prošle i početkom ove godine učestale su pljačke menjačnica, prodavnica, benzinskih stanica i razbojništva, a od četrnaest razbojništava rasvetljeno je pet, dok je preostalih devet u završnoj fazi istrage. Ostalo je da se urade DNK analize, ali problem je što Nacionalni kiminalističko-tehnički centar, koji radi te analize, nema materijala, a sudovi izbegavaju da nalože da se takve analize obave na Biološkom institutu, jer su veoma skupe. Međutim, kada budemo pribavili i te nalaze, rešićemo i ostala razbojništva, rekao je Mitričević.

Maloletnici

U policiji navode da u prošloj godini nisu registrovana teža krivična dela sa maloletnicima, osim jednog ubistva u pokušaju u Arilju, gde je počinilac otkriven. „Najčešće se radi o lakim povredama i nasilničkom ponašanju, obračunima maloletnika u školskim dvorištima koji se prenose i na druge lokacije. Međutim, nismo zadovoljni rezultatima sprečavanja trgovine narkoticima. Lane je otkriveno samo sto takvih dela, što je za 30 odsto manje nego 2007. godine. Jedan od razloga je i što se u Policijskoj upravi u Užicu narkoticima bavi jedan službenik, što nije dovoljno“, saopštio je Ivan Šopalović, načelnik Odeljenja kriminalističke policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari