Stevanović: Svaka vakcina vas štiti, a da li ćete putovati to je sekundarno 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović izjavio je danas, posle sastanka rukovodstva bolnica u kovid sistemu, da je situacija nešto mirnija i da se razmišlja o smanjivanju kapaciteta u kovid bolnicama.

On je rekao da će se gledati da Kliničko-bolnički centar Zvezdara izađe iz kovid sistema i da se vrati ne-kovid bolesnicima, ali napomenuo da će za to biti potrebno vreme.

Stevanović je rekao da će u svim bolnicama biti formirane vakcinalne ekipe.

Upitan o vakcinama i tome da li će ih Evropska unija priznati, Stevanović je rekao da se o tome ni u EU još nisu složili.

„Naš je zadatak da zaštitimo naše stanovništvo bez obzira da li će putovati ili će ostati u Srbiji. Svaka vakcina do koje dođete i koja vam je data vas štiti i to je jedino bitno. Da li ćete putovati, ili nećete, to je sekundarno“, rekao je Stevanović.

On je dodao da je Ministarstvo zdravlja uputilo uputilo dopis bolnicama u Srbiji da jave šta im je potrebno od opreme kako bi se ta oprema obnovila.

Upitan o britanskom soju korona virusa, član Kriznog štaba Mijomir Pelemiš rekao je da to koji će soj korona virusa biti za građane nije značajno, jer se ništa ne menja, već stroge mere prevencije ostaju na snazi i da je vakcina jedini način za zaustavljanje pandemije.

„Ovi različiti sojevi su interesantni za nauku, ostavimo naučnicima da se time bave. Time se ne treba mnogo baviti, treba se baviti vakcinama i merama prevencije. Vakcina, vakcina, vakcina i prevencija“, rekao je Pelemiš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari