Stojiljković: Ponašanje radnika je sramota za sindikalno organizovanje 1Foto: Info liga 2

„Posle svega što se iznosi u medijima, ostajemo zgranuti i bez komentara.“

To je bilo sve što je za Danas rekao Zoran Babić, predsednik Samostalnog sindikata u fabrici „Milan Blagojević – Namenska“ iz Lučana, komentarišući sramno ponašanje dela radnika te fabrike koji su, pre neki dan ispred suda u Ivanjici, vređali porodicu Milivojević.

Za taj sindikat, koji je jedini u fabrici i koji slovi da je pod kontrolom direktora Radoša Milovanovića, Babić je ranije rekao da nije organizovao odlazak radnika u Ivanjicu i da „poslovodstvo fabrike sa tim nema nikakve veze“. On je, takođe, tvrdio da su se radnici sami organizovali i da se njih 800 prijavilo za odlazak, a da je taj sindikat u dogovoru sa poslovodstvom isposlovao to da se zaposlenima, koji žele da idu, omogući da koriste slobodni dan.

Nekoliko stotina radnika lučanske fabrike je „spontano“ stiglo 3. oktobra ispred suda u Ivanjici, radi podrške direktoru Radošu Milovanoviću i još dvojici fabričkih rukovodilaca kojima je bilo zakazano suđenje u tom sudu zbog sumnje da su odgovorni za tragediju koja se dogodila 14. jula pre dve godine kada su, u eksploziji baruta, poginuli radnici Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović.

Ispred suda, radnici su aplaudirali direktoru, on im je uzvraćao mahanjem uzdignutom rukom, a deo njih je vređao porodicu poginulog Milomira Milivojevića.

– Sve čovek do čoveka! Sve ljudskost do ljudskosti! Sve karakter do karaktera!, reči su Milovana Milivojevića, oca poginulog Milomira, kojima je uzvratio okupljenim kolegama ispred ivanjičkog suda. Incidente je sprečila policija i legitimisala više radnika, protiv kojih je tužilac zatražio pokretanje prekršajnog postupka.

Uz ogradu da nije upućen u detalje tog slučaja i da je o njemu saznao iz medija, Zoran Mihajlović, potpredsednik Veća Samostalnog sindikata Srbije, čija je članica sindikalna organizacija u lučanskoj fabrici, kazao je da je u pitanju „više ljudski, nego sindikalni problem“.

– U našem sindikatu nije praksa da se brani poslodavac i uvek treba biti na strani radnika, pogotovo onda kada su oni u pravu, kazao je za Danas Mihajlović i dodao da u svemu tome „postoje radnje koje sindikat ne odobrava“.

S druge strane, Zoran Stojiljković, predsednik UGS Nezavisnost, dešavanja ispred ivanjičkog suda i ponašanje radnika lučanske fabrike je opisao kao „dno dna“.

– To je parodija solidarnosti zaposlenih, unižavanje svakog dostojanstvenog rada, koji uključuje i to da rad mora da bude bezbedan od fizičkih rizika, ali i od „gužvanja karaktera“ i dirigovanog pojavljivanja radnika na manifestacijama koje potpuno obesmišljavaju bilo kakvo sindikalno organizovanje. Ako bilo koja sindikalna organizacija ima veze sa organizovanim dovođenjem radnika ispred ivanjičkog suda, onda je to sramota za sindikalno organizovanje. To je negacija svega što bi trebalo da budu sindikati, kazao je Stojiljković za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari