Stojmirović: Deca istopolnih roditelja ne mogu imati dobro vaspitanje 1Foto: Printskrin / Jutjub / Naša televizija

Narodni poslanik i član Srpske napredne stranke Ljubiša Stojmirović, iako je lično protiv prostitucije i korišćenja bilo kakvih opijata, smatra da u određenim slučajevima treba da uđu u zakonske okvire, dok je, s druge strane, potpuno protiv legalizacije istopolnih brakova i uvođenja srednjeg pola u ličnim dokumentima.

Da li ste za legalizaciju prostitucije?

– Mislio sam da nisam jer je to jedan posao koji degradira i jednu i drugu stranu, nebitno da li je u pitanju muškarac ili žena. Ali s obrzirom na to da je prostitucija kod nas veoma rasprostranjena, samo mimo zakonske regulative, mislim da bi trebalo da uđe u zakonske okvire. Tako bi oni koji se bave ti poslom imali zdravstvenu zaštitu i mogli bi da ostvaruju prava iz radnih obaveza. Srbija će sa tim morati da se suoči i mislim da će biti legalizovana u neko buduće vreme.

Da li ste za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe?

– Generalno sam protiv svih vrsta opijata, ali ako je to zbilja u interesu zdralja, treba biti mudar i racionalan i odlučiti kako nalaže etika. Ako je to u vezi sa mogućnošću produžetka života, bilo bi moralno da se dozvoli, ali plaši me i moguća zloupotreba.

Da li ste za legalizaciju istopolnih brakova?

– Ne, totalno sam protiv. Priroda je odredila da su muškarac i žena dva bića koja imaju nešto što se međusobno privlači i oni su jedini koji mogu da produže vrstu. Kad bi se ovakvi brakovi legalizovali, na red bi došlo i njihovo pravo da usvajaju decu, a to bi bilo štetno po ljudski rod. Ne želim da se mešam u tuđu privatnost, ali moram da se zapitam šta bi bilo kad bi svi bili tako orijentisani. Prestao bi razvoj ljudskog društva. To je nešto što dolazi sa zapada, a mi te stvari brzo i bez razmišljanja usvajamo. Dete istopolnih roditelja bi raslo u sredini koja bi bila sušta suprotnost od normalne porodične zajednice. Tamo gde odrastamo i živimo, stičemo i navike. A to bi u ovom slučaju na takvo ponašanje navelo i dete koje možda nema urođene takve sklonosti.

Da li ste za vraćanje obaveznog vojnog roka?

– Nisam za vraćanje na silu. Mislim da bi služenje vojnog roka bilo veoma dobro i korisno, pogotovu danas. Kod nas se posle devedesetih sve poremetilo, nemamo navike da budemo pedantni, da raspremimo… Bilo bi veoma dobro za naše muškarce koji su danas razmaženi, ali sam protiv toga da se vraća na silu. Više sam za to da postoji mogućnost, pa ko hoće, da služi.

Da li ste za registraciju srednjeg pola u zvaničnim ličnim dokumentima?

– Ne, mi jesmo vođeni idejama Zapada, ali ne treba preterivati. Da se zna ko je muško, a ko žensko, to postoji hiljadama godina i tako i jeste najbolje. Bog nije bio naivan kad je stvorio muškarca i ženu. Žene se danas bore za jednaka prava, ali ja mislim da je to pogrešno. Žene su dominantnija bića, što zbog svoje lepote, što zbog mogućnosti da rađaju. A što se tiče srednjeg pola u dokumentima, to bi i samim tim osobama naštetilo. Naše društo još uvek ima negativno mišljenje o njima i ovo bi izazvalo samo negativne reakcije okoline i stvorilo jednu vrlo neprijatnu atmosferu po njih same.

Šta mislite o rijaliti programu kao TV žanru?

– Mislim da to uništava naše mlade naraštaje i širi nevaspitanje. Iako bih to lično potpuno zabranio, to, naravno, nije moguće. Međutim, postoje mogućnosti da se njihovo emitovanje zabrani u određenim terminima i na svim frekvencijama, da se emituju samo na posebnim kanalima i da se za to debelo plaća, pa ko hoće neka gleda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.