U Opštoj bolnici Užice, na Odeljenju za maksiofacijalnu hirurgiju, počele su popravke zuba i pružanje drugih stomatoloških usluga deci i odraslim osobama sa invaliditetom.


To je omogućeno kupovinom specijalne i pokretne stomatološke stolice, u kojoj će, u opštoj anesteziji, deci i odraslima sa smetnjama u razvoju iz celog užičkog regiona biti omogućena bezbedna i bezbolna stomatološka zaštita.

Novac za kupovinu opreme prikupljen je tokom višemesečne humanitarne i uspešne akcije „Za decu Užica“, koju su pokrenuli Udruženje invalida cerebralne i dečje paralize iz Užica sa partnerskim organizacijama i volonterima, a podržali su je mnogi Užičani, među kojima i Dejan Petrović, majstor trube, koji je tim povodom priredio koncert.

Kupovinom te opreme, vredne 1.250.000 dinara, stomatološka zaštita je postala dostupna deci i starijim osobama sa smetnjama u razvoju, koji više neće morati da odlaze u Beograd, na Stomatološki fakultet, gde su se te intervencije jedino obavljale, ali se na njih čekalo i do pet meseci.

– Deca sa smetnjama u razvoju, osobe koje nisu u mogućnosti da sarađuju, odrasli i nepokretni pacijenti, moći će, zahvaljujući ovoj stolici, da reše svoje probleme sa zubima u užičkoj bolnici. Moći ćemo da im pružimo sve usluge, od hirurgije do popravke zuba u svim uslovima. Oprema je mobilna i intervencije će moći da se izvode i u kućnim uslovima u slučaju da su pacijenti nepokretni – objasnio je dr Miloš Božović, direktor Zdravstvenog centra Užice, posebno istakavši da je time učinjen veliki pomak u zdravstvenoj zaštiti osoba sa invaliditetom i sa smetnjama u razvoju.

Predrag Bakić, predsednik Udruženje invalida cerebralne i dečje paralize, najavio je da će akcija „Za decu Užica“ biti nastavljena, jer je potrebno da se prikupi novac i za druge potrebe.

– Potrebno je nabaviti još medicinskog inventara, ali nadam se da ni to neće biti problem, zahvaljujući ljudima velikog srca koji su omogućili da se kupi ova stomatološka oprema – naveo je Bakić.

Solidarnost

Ispunili smo važan cilj, ali jednako je važno da u ovom teškom vremenu probudimo sve ljude koji ne vide dalje od sebe i sopstvenih potreba. Ako svako od nas pomogne malo, korist za sve građane biće ogromna – poručio je Dejan Petrović, zahvalivši se svima koji su pomogli da osobe sa invaliditetom žive bolje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari