Strah i neznanje su najveći problemi, istaknuto u Zrenjaninu na obeležavanju Svetskog dana dojenja 1Foto: M.P./Danas

Najčešći problemi dojenja su strah i neznanje, koji se lako rešavaju a patronažne službe su tu da pomognu budućim majkama i porodiljama, navedeno je na predavanju koje je održano u Gradskoj bašti u Zrenjaninu povodom obeležavanja Svetske nedelje dojenja.

Pored medicinskih sestara zrenjaninske patronažne službe Doma zdravlja prisutnim majkama obratila se i jedna trudnica, ispričavši svoje iskustvo.

„Moja su iskustva pozitivna, sada sam u drugoj trudnoći i sve što sam naučila na predavanjima bilo mi je od velike pomoći. Moj je savet da se ne plašite, uvek pitajte ako nešto nije jasno. Čak i kada dođe do problema, do mastitisa ili ragada, sve može da se reši. Ja sam se i sa tim susrela i sve je dobro prošlo“, navela je na predavanju Zrenjaninka Jelena.

Ova mlada majka nije jedina trudnica koja je pratila predavanje o dojenju, a pored budućih majki bilo je majki sa decom i svih zainteresovanih za ovu temu.

„U našoj službi ima 27 sestara koje porkivaju svoje rejone, grad Zrenjanin i 22 naseljena mesta, tako da svaki punkt ima svoju patronažnu sestru, koja posećuje trudnice, babinjare i novorođečad i malu decu. Mi imamo školu za trudnice već godinama, ali od pojave kovida bili smo prvi Dom zdravlja koji je osnovao onlajn školu za trudnice, u junu 2020. godine. Taj vid rada se dobro pokazao“, priča za Danas Slađana Stanić, glavna sestra Polivalentne patronažne službe Doma zdravlja Zrenjanin.

Kako objašnjava, trude se da uključe i očeve da budu podrška dojiljama a smatraju i da je važno da lokalna zajednica to podrži.

„Vratili smo se na teren, u kućne patronažne posete, posle korone. Radimo prvo epidemiološku anketu a ako smo bezbedni, mi i porodica, odlazimo na teren“, kaže Stanićeva.

Bojana Tomić iz Službe za zdravstvenu zaštitu dece i omladine skrenula je pažnju da živimo u vremenu sa previše informacija i da je za trudnice najvažnije da obrate pažnju na koji način će i od kojih stručnih lica dobiti prave informacije.

Jelena Popetru, viša mediicnska sestra ističe da je jako važan kontakt sa majkama i da su patronažne sestre te koje prve dolaze u kontakt sa trudnicama.

Pravilan položaj porodilje prilikom dojenja, stavljanje deteta na podoj, sve je to nešto čemu se trudnice i buduće majke uće u Školi dojenja.

„Mi radimo sa trudnicama na edukaciji da donesu odluku još u trudnoći kako će hraniti svoje dete i šta je za njega najzdravije a to je svakako dojenje. To je prvi dodir deteta sa majkom kada ono bude naslonjeno na grudi, to je karika između trudnoće i porođaja koju ne treba prekidati“, objašnjava viša medicinska sestra Bojana Popetru.

Obeležavanje Svetske nedelje dojenja u Zrenjaninu organizovala je Polivalentna patronažna služba, Služba za zdravstvenu zaštitu žena i Služba za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“, u saradnji sa Gradskom upravom Zrenjanin.

Za sve prisutne majke i trudnice obezbeđeni su pokloni.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari