Štrajk prosvetara ispred Vlade Srbije 11. decembra 1FoNet/Aleksandar Barda (Arhiva)

Sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja najavila su protest ispred Vlade Srbije 11. decembra i skaćenje časova u školama na 30 minuta, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Sindikati traže nastavak pregovora sa Vladom o platnim grupama i razredima, povećanje zarada zaposlenima u obrazovanju za 14,6 odsto i započinjanje pregovora o posebnom kolektivnom ugovoru, jer postojeći ističe početkom marta 2019.

Protest organizuju Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, GSPRS „Nezavisnost“, Sindikat radnika u prosveti Srbije i Sindikat obrazovanja Srbije.

Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika, je rekla da će protest 11. decembra biti poslednji u ovoj kalendarskoj godini, ali da će sindikati nastaviti da se bore za ispunjenje svojih zahteva.

– Nećemo odustati od platnih razreda, ako treba bićemo u štrajkovima i protestima i tokom 2019. Ovo je peti put za dve godine kako stojimo ispred Vlade i upozoravamo da se ne može sa prosvetnom razgovarati kako ko hoće i kad hoće – rekla je Janković.

Ona je objasnila kako će izgledati štrajk u školama 11. decembra:

– U delu škola zvoniće se na 30 minuta, tamo gde to nije moguće zvoniće se na 45 minuta, ali će nastavnici izlaziti posle 30 minuta ili će na čas kasniti 15 minuta – pojasnila je Janković i apelovala da se vodi računa o bezbednosti učenika.

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić istakla je da prosvetni radnici moraju da izađu na ulicu jer dva meseca ne mogu da dođu do ministra prosvete Mladena Šarčevića i premijerke Ane Brnabić. Podsetila je da je 4. oktobra prethodni štrajk zamrznut jer je sa predstavnicima vlasti dogovoreno da će prosveta dobiti 50 odsto više od drugih u javnim službama. Sindikati tvrde da im je to lično obećao ministar finansija Siniša Mali i da je Vlada saopštenjem potvrdila dogovor sa sindikatima da će ukupno povećanje zarada u prosveti u naredne dve ili tri godine iznositi između 35 i 36 odsto.

Na pitanje Danasa zašto je odluka o štrajku doneta samo za 11. decembar, a ne do ispunjenja zahteva, i da li je razlog za to slab odziv prosvetara u štraku upozorenja 29. novembra, Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije je rekao da se škole u Vojvodini raspuštaju krajem decembra dok je Janković ocenila da „nema govora o slabom odzivu“. To je ilustrovala podatkom da su u štrajku upozorenja učestvovali zaposleni u 509, od 763 škole koje su članice Unije sindikata prosvetnih radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari