Pakistanska vojska je saopštila da je zauzela ključni grad u okrugu Buner na severozapadu zemlje, dan nakon što je započela ofanzivu protiv talibana. Vojnici su helikopterima transportovani u grad Dagar, a potom su se priključili kopnenim snagama. Oblast se nalazi na manje od 100 kilometara od prestonice Islamabada. Vlada strahuje da talibani pokušavaju da prošire kontrolu van doline Svat. Vojska je prethodnog dana sprovela napad u dolini, koja se nalazi na samo nekoliko sati vožnje od Islamabada, budući da su bombardovane pozicije ekstremista. Stanovnik Dagara Dil Kan je rekao da je nakon dolaska vojske došlo do razmene vatre u jutarnjim časovima i uveden je policijski čas.

U međuvremenu su se pojavili navodi da američki vojni lideri planiraju da ukinu glavni izvor novca talibana, multimilionske prihode od trgovine opijumom, tako što će rasporediti hiljade vojnika u tri pokrajine koje finansiraju veliki deo operacija ekstremisitičke grupe. Plan vojske SAD da ovog leta pošalje 20.000 marinaca i vojnika u pokrajine Helmand, Kandahar i Zabul nagoveštava višenedeljne, a možda i višemesečne žestoke borbe, pošto američki zvaničnici očekuju da talibani hrabro brane ono što predstavlja finansijski motor pobunjeništva. Slanjem dodatnih trupa, broj vojnika u južnom Avganistanu će biti udvostručen.

Veruje se da talibani iznuđivanjem i oporezivanjem sakupe bar 300 miliona dolara godišnje od trgovine opijumom u Avganistanu. Kako navode Amerikanci, to je dovoljno za održanje svih talibanskih vojnih operacija u južnom delu te zemlje tokom cele godine. „Opijum je njihov finansijski pokretač“, izjavio je brigadni general Džon Nikolson, zamenik komandanta NATO snaga u južnom Avganistanu. Amerikanci kažu da će njihov glavni cilj ovog leta biti da obezbede narod Avganistana, odnosno da izoluju pobunjenike.

U malom selu Zangabad, vod američkih vojnika upao je u polje maka u ponedeljak. Talibanski borci su sa tri strane otvorili vatru. Došlo je do sukoba, a ekstremisti su opkolili oblast. Upravo ove borbe predstavljaju nagoveštaj krvavog leta u južnom Avganistanu. Talibanski borci su počeli da pružaju otpor svim britanskim i američkim naporima da uđu u oblasti u kojima se gaji mak i proizvodi opijum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari