Stratišta u ratovima: Uvrstiti ih u ekskurzije ili je to prevelika trauma? 1Foto: N1

Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić izjavio je da je taj muzej inicirao, a Ministarstvo prosvete prihvatilo, da se u okviru ekskurzija i rekreativnih nastava đaka u Srbiji ponovo vrati „obilazak mesta stradanja, bojišta i gubilišta svih nedužnih civila stradalih na teritoriji bivše Jugoslavije“.

U emisiji „Crvena linija“ na N1, Ristić se nije složio sa mišljenjem kolege istoričara Edina Omerčiča da decu ne treba voditi na mesta stradanja u ratovima, jer su to, kako je rekao Omerčić, traumatični događaji.

„Bojim se da se ne uspostavi isti pristup kakav smo imali tokom 60-tih, 70-tih, 80-tih godina prošlog veka, kada smo dodatno traumatizovali zajednicu odlaskom i posećivanjem mesta u BiH, recimo na Kozaru, u Jasenovac, odakle su se deca vraćala sa dodatnom mitologiziranom slikom prošlosti, dodatno traumatizovana“, izjavio je Omerčić.

Prema njegovim rečima, nakon takvih izleta „nismo uspeli izaći iz tog kruga smrti“.

„Bojim se da bismo posećivanjem mesta tih stradanja, ponovili to negativno iskustvo. Nikako ne izlazimo iz tog tanatološkog kruga“, naveo je.

Ali, prema Ristiću, mesta stradanja nisu mesta mržnje. Muzej žrtava genocida predložio je da se u učenici ponovo vode na mesta stradanja u okviru ekskurzija.

Stav Omerčića, naziva „neobičnim“.

„To je dosta neobičan stav. Evropska praksa je da se obilaze mesta stradanja iz perioda Drugog svetskog rata, ne da bi se ljudi traumatizovali, nego da bi se učili o tome šta ne treba činiti u budućnosti, u odnosu na ono što je činjeno u prošlosti“, kazao je.

I dodao:

„Kada govorimo o Muzeju žrtava genocida, to je specifična institucija u ovom delu Evrope sa više od 200.000 jedinica građe, institucija bez koje se ne može zamisliti istraživanje Drugog svetskog rata i jugoslovenskog nasleđa“.

Inicirali su predlog da se mestra stradanja uvrste u program ekskurzija i rekreativnih nastava.

„Mi smo inicirali, i Ministarstvo prosvete je to prihvatilo, da se u okviru ekskurzija i rekreativnih nastava đaka u Srbiji ponovo vrati obilazak mesta stradanja, bojišta i gubilišta svih nedužnih civila stradanja na teritoriji Jugoslavije, posebno žrtava genocida počinjenih nad Srbima, Romima i Jevreja na celokupnoj teritoriji Nezavisne države Hrvatske (NDH), ne samo na teritoriji Srbije, već cele Jugoslavije, sa ciljem učenja, senzibilizacije, a nipošto stvaranja osećaja mržnje“, naglasio je Ristić.

Kako je rekao, muzej je dao predloge.

„A na nastavnicima i školama je da spisak obogate svime što smatraju da je bitno da se to znanje obogati“, zaključio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.