Više od tri stotine domaćinstava u trgoviškoj, hanskoj i crnotravskoj opštini i dalje nema električnu energiju, a snežne padavine koje su za vikend ponovo zahvatile jug Srbije povećale su visinu smetova koji se kreću od pedeset santimetara do dva metra.


– Pod snežnom blokadom je više od dve stotine kilometara lokalnih puteva prema Bosilegradu, granici sa Makedonijom u opštini Trgovište. Prohodan je jedino regionalni put Vranje – Trgovište – Radovnica. Zbog toga je bilo problema u početku školske godine jer mnogi đaci iz brdsko-planinskih sela nisu mogli da dođu do škola zbog neprohodnosti puteva – rekao je za Danas Darko Tomić, načelnik lokalne samouprave u Trgovištu, ocenjujući situaciju kao alarmantnu. On je izrazio nadu da će Vlada Srbije pozitivno odgovoriti na zahtev da se za sanaciju stanja ovoj opštini dodele novčana sredstva od pet miliona dinara. Tomić navodi da vranjsko „Preduzeće za puteve“ ulaže maksimalne napore na čišćenju puteva ali da nove snežne padavine i niske temperature otežavaju njihov posao. Nedostaje i teška mehanizacija.

U opštini Vladičin Han svi putni pravci su prohodni za saobraćaj, ali je i dalje teško stanje u snadbevanje električnom energijom u selima na brdsko-planinskom području. Bez struje su Manjak, Ljutež, Zebince, Kukavica.

– I kad otklonimo kvarove novi sneg i opterećenje mreže ne dozvoljavaju normalizaciju napajanja. Biće očigledno neophodna detaljna popravka lokalne elektro-mreže a to će po svoj prilici sačekati otapanje snega – kaže za Danas predsednik opštine Vladičin Han dr Nenad Mitrović.

Identična je situacija i na području opštine Crna Trava gde je visina snega od jednog do dva metra, što ne dozvoljava pristup tehničkim ekipama Elektrodistribucije Leskovac da otklone sve kvarove. I ovde očekuju novčanu pomoć Vlade Srbije kako bi mogli da angažuju dodatnu mehanizaciju za čišćenje lokalnih puteva. Posao otežava činjenica da je temperatura na ovom području u minusu što sprečava topljenje snega.

Šutanovac: Angažovana 72 vojnika

Beograd – Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je juče da su na čišćenju snega na teritoriji Sjenice i juga Srbije angažovana oko 72 vojnika i 11 mašina. Šutanovac je novinarima u Vojnoj akademiji rekao da su svi predsednici lokalnih samouprava koji su se obratili Vojsci Srbije za pomoć, tu pomoć i dobili. Povodom navoda pojedinih medija da u Bosilegrad još nikakva pomoć nije stigla, Šutanovac je rekao da mu je žao zbog toga, da će vojska biti i tu angažovana i izrazio uverenje da će svi koji budu od vojske zatražili pomoć tu pomoć i dobiti. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari