Popović: Studenti koji blokiraju zgradu Rektorata ostvarili cilj 1Blokada Rektorata Foto: Beta/Anđela Vučićević (Arhiva)

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović izjavila je danas da su studenti, koji peti dan blokiraju zgradu Rektorata, ostvarili svoj cilj, odnosno da su „skrenuli pažnju na neke stvari koje se dešavaju u našem društvu“ i da je sada „logičan sled se da se povuku iz zgrade“.

„Mislim da su njihovi zahtevi nerealni i prevazilaze okvir onog što Univerzitet može da učini, ono što je vezano za nadleženost BU. O onom što je u domenu akademskih nadležnosti, spremni smo da razgovaramo“, rekla je Ivanka Popović za Insajder.

Grupa studenta iz udruženja „Jedan od pet miliona“ u petak je blokirala zgradu Rektorata. Kao glavni uslov za deblokadu oni su naveli da rektorka na javnom servisu pozove premijerku Anu Brnabić da smeni ministra finansija Sinišu Malog sve dok se odlučuje o tome da li je njegov doktorat plagijat.

Da li podržavate studente u blokadi Rektorata?

Loading ... Loading ...

Studenti od juče onemogućavaju ulaz i zaposlenima, nezadovoljni načinom na koji je Rektorat osudio incident koji se dogodio prvog dana, a kada su, kako tvrde, aktivisti SNS unutar zgrade napali studenta Srđana Markovića. Rektorat je nakon toga saopštio da je napad došao od strane „očiglednih političkih neistomišljenika“.

Na pitanje Insajdera da li zna ko je bio u drugoj grupi ljudi koja je prvog dana ušla u zgradu Rektorata, Popović navodi da je reč o grupi koja nije imala nikakva obeležja.

„Mi smo se već prvog dana jasno ogradili od te grupe. Nisu imali nikakva obeležja, na osnovu kojih bi mogli da utvrdimo ko su ti ljudi. Mi smo nezadovoljni što se to desilo. Ne mogu sa sigurnošću da tvrdim ko su ti ljudi. Ne mogu da dajem izjave bez pokrića“, kaže rektorka.

Osim da javno zatraži od premijerke smenu Malog, studenti su, kako kaže rektorka, nezadovoljni skraćenjem semestara zbog održavanja Univerzitetskih sportiskih igara, a traže i poboljšanje studentskih uslova.

„Što se tiče skraćenja semestara sa tim su se saglasili svi studentski parlamenti, svi dekani fakulteta, jer 15 jula. počinju Univerzitetske sportske igre. Semestri su skraćeni da bi se, između ostalog, do tada Studentski grad koristio kao sportsko selo. Svi zahtevi koji se odnose na poboljšanje uslova studiranja su teme kojima se bavi Senat Univerziteta, tako da kucaju na otvorena vrata“, ističe rektorka.

Ona kaže da su studenti koji blokiraju Rektorat ostvarili svoj cilj, kao i da joj „sve ostalo mnogo miriše na politiku“. Upitana kako će situacija u zgradi Rektorata biti rešena, Popović navodi da prekid blokade zavisi isključivo o studenata.

„Zavisi isključivo od njihovog prihavatanja činjenice da su zaista upeli da ostvare svoj cilj. Skrenuli su pažnju na neke stvari koje se dešavaju u našem društvu. Logičan sled dalje je da se oni povuku iz Rektorata. Sve ostalo zaista postaje besmisleno, nekonstruktivno i štetno za dalji rad svih članica Univerziteta. Mala grupa studenata ugrožava 100.000 svojih kolega. Ne mislim da je to pomoć i podrška Univerzitetu, ma kako god im namere bile dobre“, rekla je Ivanka Popović.

Studenti sprečili rektorku da uđe u zgradu

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović pokušala je jutros da uđe u zgradu Rektorata ali je studenti koji su unutra nisu pustili, javio je RTS. U zgradu je ušao samo student prorektor koji je brzo i izašao napolje. Nije postignut nikakav dogovor sa studentima koji su unutra. Rektorka i zaposleni u Rektoratu će i sutra u 8.30 ponovo pokušati da uđu na svoja radna mesta. Danas je peti dan protesta u Rektoratu Beogradskog univerziteta, a studenti ostaju pri zahtevima i odluci da zaposlene, drugi dan za redom ne puštaju u zgradu, dok se zahtevi ne ispune. Oni, pored ostalog traže, da Rektorat da preporuku za razrešenje ministra finansija Siniše Malog do odluke nadležnih da li je plagirao doktorat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari