Studenti traže zaštitu slobode mišljenja 1Vukašin Milićević Foto: Printscreen youtube

Na dnevnom redu današnje sednice Senata Univerziteta u Beogradu, između ostalog, trebalo bi da bude i „slučaj“ docenta Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta i sveštenika Vukašina Milićevića, spekuliše se u izvorima bliskim upravi UB.

Milićeviću je, kao kliriku Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, patrijarh srpski Irinej nedavno zabranio svako javno oglašavanje u medijima i na društvenim mrežama, uz suspenziju na svešteničkoj dužnosti i stavljanje na Crkveni sud.

Rektorka UB Ivanka Popović do zaključenja ovog izdanja našeg lista nije zvanično potvrdila da li će o Milićevićevoj kazni biti reči na Senatu i da li će na sednici učestvovati i dekan PBF, čiji izbor ovo univerzitetsko telo nije verifikovalo zbog pravnih sporova oko legitimnosti Saveta PBF.

Studenti ovog i drugih fakulteta uputili su Rektoratu i Senatu UB apel sa 501. potpisom u kome zbog Milićevićevog kažnjavanja traže zaštitu prava na slobodu mišljenja i govora na Univerzitetu.

Njima se pridružila i grupa javnih delatnika, sa peticijom na društvenim mrežama, koja je do juče imala 1.241. potpisnika, a u kojoj se traži momentalna suspenzija Milićevićeve kazne, kojom mu je „uskraćeno jedno od osnovnih ustavnih prava – pravo na slobodu mišljenja i izražavanja“.

„Grubo su prekršeni Ustav Srbije i Statut Univerziteta u Beogradu. Za sankcioniranje Vukašina Milićevića ne postoji drugi razlog osim što je svoje stavove o izazovima s kojim se danas suočavaju Crkva i religija iznosio u nezavisnim medijima, kritičkim prema aktualnom režimu. Konačno, postupci protiv njega predstavljaju težak napad na slobodu mišljenja i izražavanja, odnosno, legalizaciju isključivosti i zastrašivanja kako u Crkvi tako i u samom društvu“, navodi se u peticiji grupe javnih delatnika.

Sveštenik Milićević kažnjen je dan posle gostovanja u emisiji „Utisak nedelje“ 29. marta, u kojoj je, govoreći o crkvenoj praksi u uslovima pandemije virusa korona, izneo stavove kakve su javno izrekle i pojedine srpske vladike.

U patrijarhovoj odluci o izricanju kazni navodi se, između ostalog, da u javnim nastupima nije poštovao autoritet i stavove poglavara, Sinoda i Sabora SPC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari