Studentima u inostranstvu Srbija dala 351 stipendiju 1Foto: Vlada Republike Srbije

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije, Jelena Begović, izjavila je danas da je ove godine dodeljena 351 stipendija, u iznosu od 780.000 dinara, studentima iz Srbije koji su master i doktorske studije upisali u inostranstvu.

Begović je na prijemu za stipendiste u Vladi Srbije rekla da je, pored podrške studentima, iz Fonda za mlade talente dodeljeno više od 1.000 nagrada srednjoškolcima koji su postigli izuzetne rezultate na domaćim i medjunarodnim takmičenjima, navodi se na sajtu Vlade.

„Na ovaj način država pokušava da pomogne mladim ljudima da se školuju na najprestižnijim univerzitetima, a s druge strane i da ih motiviše da se vrate u zemlju i da u budućnosti doprinesu njenom razvoju“, istakla je ona.

Ministarka je navela da je država osnovala dva fonda: za inovacionu delatnost i za nauku, po uzoru na sistem koji postoji u drugim zemljama i sa ciljem da najbolji dobiju finansijsku podršku.

Miloš Radosavljević iz Fonda za mlade talente naveo je da je za 351 stipendiju ove godine utrošeno 340 miliona dinara, a broj stipendista se povećava.

„Ministarstvo nauke nastavlja tu podršku, upravo zalaganjem ministarke Begović smo zadržali visinu stipendije kao i prethodnih godina, i mislim da ćemo u narednim godinama ići i na povećavanje tog iznosa“, rekao je Radosavljević.

Po njegovim rečima, broj zainteresovanih studenata raste, jer je obrazovanje dinamično i jer je veća informisanost studenata o stipendijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari