Studentima zabranjena praksa u KC Vojvodina 1Foto: www.novisad.rs

Studentima Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu od juče je zabranjeno održavanje praktične i teorijske nastave u Kliničkom centru Vojvodina (KCV)…

… a ova zdravstvena ustanova o tome je obavestila fakultet dopisom koji je uputila u petak. Najava da će do toga doći stigla je iz KCV još 9. maja, jer, kako se navodi u njihovom dopisu, Medicinski fakultet nije želeo da potpiše sporazum kojim se definiše međusobna saradnja.

Na sajtu Medicinskog fakulteta objavljena je informacija da će pokušati da nađu rešenje za novonastalu situaciju za koju se ne smatraju odgovornim, napominjući da je predlog ugovora o saradnji sa KCV bio „neprimeren i preuranjen“. Uprava Medicinskog fakulteta je upozorila da će, ukoliko KCV ne bude omogućio nesmetano odvijanje nastave, studenti imati problem da overe semestar i polažu ispite, a školska godina će morati da se produži.

U predlogu ugovora koji je objavljen na sajtu Fakulteta, navodi se da naknada za praktičnu nastavu za jednog studenta iznosi 10.000 dinara po semestru. Za specijalizante koji nisu zaposleni u Kliničkom centru, Medicinski fakultet treba da plati toj zdravstvenoj ustanovi 50.000 dinara godišnje, a 100.000 za specijalizante koji rade u KC.

Lider Pokreta za preokret Janko Veselinović objavio je na Tviteru da su juče ujutru studenti Medicinskog fakulteta vraćeni kućama jer im rukovodstvo Kliničkog centra ne dozvoljava praksu. „Navodno od Fakulteta traže 10.000 dinara po studentu. A iza kulisa rat za mesto dekana“, navodi Veselinović.

Do zaključenja ovog izdanja Danasa nismo dobili odgovore ni sa Medicinskog fakulteta, niti iz KCV.

Pokrajinski sekretarijat: Omogućiti praksu

Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje preporučio je KCV da nastavi saradnju sa Medicinskim fakultetom, jer uskraćivanje prostora za praktičnu nastavu pred kraj školske godine može biti samo na štetu studenata. Međutim, KCV u dopisu navodi da su odluku o uskraćivanju svojih prostorija doneli na kraju školske godine upravo da studenti ne bi bili oštećeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari