Studentska konferencija univerziteta Srbije: Podrška studentima koji su blokirali Filozofski fakultet u Novom Sadu 1Foto: spub.bg.ac.rs

Posle podrške rektora Univerziteta u Novom Sadu Dejana Madića studentima koji su pre nekoliko dana blokirali Filozofski fakultet, tražeći da profesor te visokoškolske ustanove Dinko Gruhonjić dobije otkaz, podrška stiže i od predsednice krovne studentske organzacije Srbije Margarete Smiljanić.

– Kolegama predstavnicima studenata Univerziteta u Novom Sadu pružam apsolutnu podršku u borbi protiv širenja mržnje u akademskoj zajednici. Na sednici Predsedništva Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) jednoglasno smo podržali dopis Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu upućen Filozofskom fakultetu i Rektoratu – kaže Smiljanić, odgovarajući na pitanje Danasa kako komentariše to što studentski predstavnici učestvuju u progonu profesora, što do sada nismo imali priliku da vidimo.

Podsetimo, grupa mladih, među kojima je prema svedočenju zaposlenih na Filozofskom fakultetu, bilo i onih koji nisu studenti, blokirala je pre nekoliko dana ovaj fakultet, zbog čega je obustavljena nastava.

Na snimcima blokade vidi se i student u majici sa likom Milorada Ulemeka Legije.

Na pitanje kako to komentariše, Smiljanić nije odgovorila konkretno.

– Lično poznajem veliki broj studenata koji su učestvovali u blokadi, a to da li je neko ošišan na kratku frizuru, ne vidim kao bilo kakav osnov da ga neko karakteriše kao razbojnika i smatram nedopustivim da se mladi ljudi na taj način targetiraju u javnosti. Imali smo blokade fakulteta i rektorata i ranije po pitanju brojnih tema. Smatram da ovakav način podučavanja studenata u Srbiji od strane jednog profesora nije prihvatljiv u akademskoj zajednici i pružam punu podršku studentima koji su izneli svoj stav kao predstavnici studenata i delovali po volji većine studenata – kaže predsednica SKONUS-a.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari