Subotica dobija Savet za međunacionalne odnose posle 15 godina 1Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotice, foto: J. Patarčić

“Sutra ćemo stvoriti pravni osnov da se posle više od 15 godina osnuje Savet za međunacionalne odnose Grada Subotice”, rekao je Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotice, najavljujući 19. sednicu lokalnog parlamenta koja je zakazana za četvrtak u Velikoj većnici Gradske kuće.

Kako je objasnio na konferenciji za medije, Savet formira Skupština grada i mora da postoji u svim nacionalno mešovitim lokalnim samoupravama, kakva je i Subotica.

Osniva se na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi i Statuta Grada Subotice, međutim, u proteklih 15 godina nije radio.

“Zbog toga smo trpeli, moram da kažem, opravdane kritike od strane republičke vlasti i od strane nekih međunarodnih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih i manjinskih prava, i zaista mi nije jasno kako je moguće da 15 godina ni jedna gradska vlast to nije smatrala bitnim”, rekao je Balint Pastor.

Nakon što se stvori pravni osnov za formiranje Saveta za međunacionalne odnose, u kratkom roku će se izabrati i njegovi članovi.

“Ovo telo je bitno zbog toga što na osnovu određenih zakona Republike Srbije, neke nadležnosti Grad ne može da izvršava bez postojanja mišljenja Saveta za međunacionalne odnose, zbog toga određene procese možemo odblokirati nakon formiranja Saveta”, dodao je Pastor.

Kada su u pitanju druge tačke dnevnog reda, odbornici Skupštine grada sutra će razmatrati i Lokalni akcioni plan zapošljavanja za 2022. godinu. Plan se donosi na početku svake godine, a zahvaljujući njemu je u prošloj godini zaposlenje našlo 73 Subotičana iz kategorija teže zapošljivih lica, samozapošljavanja i zapošljavanja po programu javnih radova.

“Očekujem da i ove godine dostignemo barem tu ciftru od 73 novozaposlenih naših sugrađana”, poručio je Pastor.

Na sutrašnjoj sednici naći će se i Program korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine Grada Subotice za tekuću godinu, koji se odnosi na kontinuirano praćenje elemenata životne sredine, na aktivnosti zaštite i očuvanja zaštićenih područja, uspostavljanja i održavanja zaštitnog pojasa oko Palićkog jezera, sanaciju ilegalnih deponija, kao i na projekte udruženja građana iz ove oblasti, za šta je ukupno izdvojeno 147 miliona dinara.

Do kraja sledeće nedelje moguće ponovo zasedanje Skupštine grada

Narodna skupština Srbije danas započinje raspravu o izbornim zakonima koji bi, prema očekivanjima Balinta Pastora, mogli biti usvojeni u petak, a već u subotu stupiti na snagu.

Ukoliko se to dogodi, Skupštine jedinica lokalne samouprave će prema predlogu zakona imati rok od sedam dana da izaberu članove lokalne izborne komisije.

“Iz svega ovoga proističe da, ukoliko se ništa u međuvremenu ne promeni, Skupština grada Subotice biće u obavezi, kao i sve druge, da do kraja sledeće nedelje održi sednicu i izabere članove lokalne izborne komije. Lokalna izborna komisija će, bez obzira što neće biti lokalnih izbora, na osnovu novih predloga zakona imati nadležnosti i u vezi održavanja republičkih izbora”, kazao je Pastor, koji je i narodni poslanik.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari