Subotica: Dodeljene stipendije učenicima deficitarnih zanimanja tehničke struke 1Foto: Zvaničan sajt Grada Subotice

Stipendiju Grada Subotice namenjenu učenicima prvih razreda trogodišnjih obrazovnih profila, u ovoj školskoj godini dobilo je 30 đaka koji se školuju u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“ i Politehničkoj školi.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu Grada Subotice, stipendije u iznosu od 3.000 dinara učenicima će biti isplaćene u narednih 10 meseci, a za ovu namenu je iz gradskog budžeta izdvojeno 900.000 dinara.

Na svečanosti u Gradskoj kući, upriličenoj povodom dodele ugovora stipendistima, sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti Jasmina Stevanović je izjavila kako subotička lokalna samouprava od 2016. godine stipendiranjem deficitarnih zanimanja želi da bude važna karika u privrednom lancu, pomogne školama, roditeljima i deci, ali i privredi u obrazovanju kadrova koji su potrebni kako Subotici, tako i Srbiji.

Ona je podsetila i na podršku školama u dualnom obrazovanju, napominjući da je Subotica možda jedini grad koji će imati dva trening centra za dualno obrazovanje.

Navela je da su operateri za izradu nameštaja i osnovne građevinske radove, rukovaoci građevinskom mehanizacijom i vozači, dekorateri zidnih površina, bravari i zavarivači, samo neka od zanimanja đaka koji prvi put upisuju ova „zlatna” zanimanja, a pored sigurnog posla nakon sticanja diplome, deca tokom školovanja mogu da računaju i na gradske stipendije.

„Želimo da im ovo bude dodatni motiv ali i pomoć u školovanju, i njima i roditeljima, i podstakne ih da u rukama imaju posao koji je sve plaćeniji. Završena trogodišnja srednja škola ne znači nužno da te nakon toga čeka slabo plaćen posao. U našoj zemlji postoji potreba za takvim profilima, pa ako se trude i vredno rade, ovaj posao može im doneti i dobru zaradu”, naglasila je Jasmina Stevanović.

Na podršku Grada mogu da računaju i mladi Subotičani kroz sredstva iz budžeta opredeljena za mlade talente u iznosu od 2,5 miliona dinara, ali i studenti za čije stipendiranje Grad izdvaja 10,4 miliona na godišnjem nivou.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari