Subotica: Preventivni zdravstveni pregledi za građane sutra na Šupljaku 1Ilustracija Foto: Pixabay/DarkoStojanovic

U okviru akcije „Selu u pohode – proveri svoje rizike, kontroliši zdravlje!“, zainteresovani građani će u utorak, 15. marta, moći da urade preventivne zdravstvene preglede u prostorijama Mesne zajednice Šupljak (Kostolanji Arpada 108) od 9 do 11 časova.

Zainteresovani građani biće u prilici da izmere krvni pritisak, šećer i masnoće u krvi, telesnu visinu, težinu i da utvrde svoj indeks telesne mase (BMI).

Merenja će se raditi na vagi koja pored BMI, određuje i procenat masnog tkiva, vode i visceralne masti, meri mišićnu i koštanu masu i određuje konstituciju tela, te će preciznija merenja omogućiti lekarima da kompletnije sagledaju status uhranjenosti i daju preciznija uputstva i savete u vezi sa ishranom, unosom tečnosti i fizičkom aktivnosti građana.

Kako je mart mesec borbe protiv raka, građani će moći da urade i FOB-test koji određuje prisustvo minimalnog krvarenja u stolici, kao i da dobiju savete o značaju prevencije malignih bolesti i skrining pregleda.

Svi pušači će se moći da izmere vrednosti ugljen-monoksida u izdahnutom vazduhu i da dobiju savete za prestanak pušenja.

Zavod za javno zdravlje Subotica, Crveni krst Subotica i Dom zdravlja Subotica organizuju akciju „Selu u pohode – proveri svoje rizike, kontroliši zdravlje!“ već dvanaestu godinu u nizu sa ciljem da promovišu zdravlje i zdrave stilove života u ruralnim sredinama Subotice i da mobilišu stanovnike ovih naselja na kontrolu zdravlja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari