Subotički maturanti polagali matematiku, najteži bio poslednji zadatak 1Foto: J. Patarčić/Danas

Drugog dana male mature pred subotičkim osmacima nalazio se test iz matematike. Za rešavanje zadataka imali su ukupno dva sata, ali su mnogi ispunjen test predali već nakon sat vremena.

Prvi utisci su da test nije bio toliko težak koliko su očekivali, kažu učenici, a najviše ih je namučio poslednji, 20. zadatak.

“Mislim da sam dobro uradio test, vežbao sam i bilo je isto kao i na probnom testu lagano. Za matematiku sam se pripremao oko nedelju dana i za kombinovani ću vežbati još danas i spreman sam za sutra. Mučio sam se malo oko 20. zadatka, pošto to baš i ne znam. U pitanju je bila jedna malo teža računica”, kazao je Nemanja, učenik osmog razreda Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj”.

“Matematiku sam uradio bolje nego srpski. Nisam se spremao uopšte i nije bilo toliko teško koliko sam mislio. Najteži mi je bio 20. zadatak, zato što je trebalo da se piše, a nisam znao da izračunam koren i onda sam na zaokruživanje najviše uradio”, objasnio je Andrija, učenik osmog razreda Osnovne škole “Kizur Ištvan”.

“Spremao sam se dosta, zadaci su bili poprilično laki, samo tri poslednja su bila malo teža. Tražila se geometrija, a geometriju baš ne znam i onda mi je to bilo teže”, rekao je Filip, učenik osmog razreda Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj”.

I drugi dan male mature protekao je u nešto izmenjenim okolnostima, pa su učenici ove dve škole, zajedno sa osmacima Osnovne škole “10. oktobar”, polagali test u sali Tehničke škole “Ivan Sarić”.

Kako je objasnila Klaudija Šelken, direktorka Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj”, sve je proteklo bez ikakavih problema, a đake sutra očekuje kombinovani test.

“Nije bilo nikakvih problema, sve je počelo na vreme. Organizacija i način dopremanja testa, sve u saradnji sa MUP-om Subotica, okružnom komisijom i u saradnji sa ostalim predsednicima školskih upisnih komisija. Sutra deca polažu još kombinovani test, takođe, od 9 do 11 časova, a prvi preliminarni rezultati su planirani za 1. jul posle 8 časova”, kazala je Šelken.

Konačni rezultati završnog ispita biće poznati 5. jula, kada će đaci i popunjavati listu želja za upis u srednju školu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari