Sud i inspekcija u Novom Pazaru utvrdili da su profesori nezakonito otpušteni, Univerzitet ih ne vraća na posao 1Foto: N. Kočović

Osnovni sud u Novom Pazaru odlučio je da su profesori Državnog unvierziteta u tom gradu Fadil Škrijelj i Mersudin Mulić nezakonito otpušteni i naložio toj visokoškolskoj ustanovi da ih u roku od osam dana vrati na posao.

Oni su pred tim sudom prošle godine pokrenuli radne sporove, a presudama su usvojeni njihovi tužbeni zahtevi čime su rešenja o otkazima poništena, uz obavezu te visokoobrazovne ustanove da im ukupno isplati oko 110.000 dinara na ime troškova.

Međutim, Državni univerzitet je na presudu po tužbi Mulića uložio žalbu Apelacionom sudu u Kragujevcu, dok je rok za žalbu na presudu po tužbi Škrijelja još uvek u toku.

Profesori nisu želeli da komentarišu presude Osnovnog suda, navodeći da se neće oglašavati do pravnosnažnosti postupka.

Mulić i Škrijelj, kao i profesorica Vera Vukanić, su otkaze na Državnom univerzitetu dobili početkom jula prošle godine, a u izjavi za medije su za to okrivili tadašnjeg rektora Miladina Kostića.

Oni su tada tvrdili da su im otkazi uručeni nezakonito, te da im se Kostić sveti “jer su od Ministarstva prosvete zatražili tumačenje da li, sa 68 godina starosti, ima pravo da se kandiduje i bude rektor Univerziteta”.

“Ministarstvo nam je odgovorilo da osoba posle 65. godine, bilo da je u radnom odnosu na neodređeno ili je prekidala taj radni odnos, ne može biti kandidat za rektora. Nakon toga, on je odustao od kandidature, a nas je počeo da kažnjava, doživljavali smo finansijski mobing, da bi nam na kraju, pred sam odlazak na kolektivni odmor, uručio otkaz”, kazao je Mulić.

Profesori su se tada obratili i inspekciji rada koja je nakon nadzora naložila da se izvršenje rešenja o prestanku radnog odnosa odloži i obavezala Državni univerzitet da ih vrati na posao do pravnosnažnosti radnog spora pred Osnovnim sudom, što se nije desilo.

Prilikom donošenja rešenja o otkazu, na Univerzitetu su se pozivali na Zakon o zdravstvenoj zaštiti na osnovu kojeg, kako su tvrdili, profesori zaposleni na toj visokoobrazovnoj ustanovi nemaju pravo rada u privatnim ordinacijama.

Otpušteni profesori naveli su da su u radnom odnosu na Državnom univerzitetu bili od 2008. godine i da to što obavljavju privatnu praksu rukovodstvu te ustanove nije smetalo i bilo razlog za otkaz.

Poručili su da su ugovore o radu sa Univerzitetom potpisali na osnovu Zakona o visokom obrazovanje, a ne zdravstvenoj zaštiti.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari