"Sud je nakon predugog i mučnog procesa utvrdio da sam postupao po zakonu": Oliver Dulić za Danas povodom oslobađajuće presude 1Foto: N1

Kada su se tokom mog ministarskog mandata pojavile insinuacije i optužbe da sam kršio propise, kako u slučaju postavljanja optičkih kablova, tako i u drugim slučajevima, insistirao sam na tome da se svaka od tih optužbi proveri i utvrdi istina, jer ja nikada nisam prekršio zakon, niti se bavio zloupotrebama, kaže za Danas nekadašnji ministar zaštite životne sredine Oliver Dulić nakon što je Apelacioni sud u Beogradu potvrdio oslobađajuću presudu u postupku koji se protiv njega vodio zbog optužbi da je zloupotrebio službeni položaj.

U pravosnažnoj presudi se ističe da je prvostepeni sud pravilno zaključio da nije dokazano da su okrivljeni izvršili produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu, već da je utvrđeno da su okrivljeni, kao službena lica, preduzimali radnje za koje su bili ovlašćeni, kao i da su u postupku izdavanja i donošenja upravnih akata postupali u skladu sa pravilima službe.

Podsetimo, Dulić, njegov zamenik Nebojša Janjić i v.d. direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak teretili su se da su zloupotrebili položaj i mimo propisa privrednom društvu “Nuba invest” izdali dozvole za postavljanje optičkih kablova duž magistralnih i regionalnih puteva. Na taj način su, tvrdilo se u optužnici, ovom privrednom društvu pribavili korist od oko 25 hiljada evra. Istraga je pokrenuta nedugo nakon smene vlasti 2012. godine.

Komentarišući pravosnažnu oslobađajuću presudu Dulić ističe da je “nakon 10 i po godina, ogromnog broja kleveta i lažnih optužbi, dobio svoje zrno pravde“.

– Sud je nakon predugog i mučnog procesa utvrdio da sam u postupku izdavanja dozvola postupao po zakonu. Jasno je da se sve vreme radilo o političkom obračunu i klevetanju zarad kriminalizacije vlasti Demokratske stranke koja je, na žalost, uspešno sprovedena. Protiv mene nikada nije vođen ni jedan postupak osim ovoga i moram da zamolim svakog aktera javne scene da će svako sledeće stavljanje mog imena u kontekst bilo kakvog kriminala i korupcije biti sudski procesuirano, navodi Dulić.

Bivši predsednik Narodne skupštine i ministar životne sredine u vladi Mirka Cvetkovića 2017. godine prvostepeno je osuđen na 3,5 godine zatvora. Međutim, naredne godine Apelacioni sud je ovu presudu kao nejasnu i nerazumljivu ukinuo, vrativši predmet na ponovno suđenje.

U ponovoljenom postupku Dulić i ostali okrivljeni su oslobođeni krivice, a nedavno je Apelacioni sud to potvrdio, stavivši tačku na ovaj proces.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari