Sud odbio tužbu protiv učesnika građanskih protesta 1Zorica Mitrović i Aleksandar Divović Foto: Nenad Kovačević

Opštinski sud u Požegi je odbacio tužbu Zorice Mitrović (SNS), predsednice SO Požege, koju je podnela protiv Aleksandra Divovića, učesnika građanskih protesta u tom gradu.

Mitrovićeva je tužila Divovića za uvredu, zbog njegovog govora na protestnom skupu građana u Požegi 11. februara ove godine. To je bio prvi od sedam građanskih protesta protiv požeške vlasti koja je odlučila da, za 12 miliona dinara iz opštinskog budžeta, kupi plac i nelegalni objekat, čiji je jedan od vlasnika muž Zorice Mitrović, a što su građani protestnim okupljanjima sprečili.

Grupa građana „Inicijativa za Požegu“, koja organizuje proteste, saopštila je da se Aleksandar Divović u svojoj odbrani pozvao na „ustavno načelo slobode mišljenja i izražavanja, međunarodne konvencije i na sudsku praksu Evropskog suda za ljudska prava koji štite to načelo“.

Dalje se navodi da je sud „zaključio, u skladu sa pravnim shvatanjem Krivičnog odeljenja Vrhovnog suda Srbije, od 25. novembra 2008. godine, da vrednosni sudovi o javnim ličnostima u pravilu ne bi trebalo da potpadaju pod odredbe krivičnog zakonodavstva, jer intervencija u takvim slučajevima nije neophodna u demokratskom društvu“.

– Granice prihvatljive kritike su šire kada je reč o javnim funkcionerima u odnosu na privatna lica. Za razliku od običnih građana, koji to svojstvo nemaju, javni funkcioneri su neizbežno i svesno izloženi pomnom ispitivanju svake svoje reči i dela kako od novinara, tako i od javnosti uopšte, te stoga moraju ispoljiti veći stepen tolerancije, navedeno je u saopštenju „Inicijative za Požegu“.

U skladu sa tim, kako se dodaje, „tužba Zorice Mitrović je prvostepeno odbijena u celosti, a Divović je kao optuženi oslobođen svake odgovornosti“.

Tužba protiv Aleksandra Divovića, podseća ta Inicijativa, samo je jedna u nizu, jer su predstavnici požeške vlasti od početka godine podneli više tužbi protiv političkih neistomišljenika i učesnika požeških protesta i to najčešće za uvredu, a Milan Božić (SNS), predsednik opštine Požega, tužio ga je tri puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari