Sud oslobodio optužene za zloupotrebe u zrenjaninskoj Jugoremediji 1Foto: Stefana Savic

Troje osoba povezanih sa pokojnim niškim biznismenom Jovicom Stefanovićem Ninijem danas su u Specijalnom sudu oslobođeni optužbi da su učestvovali u nezakonitom izvlačenju sredstava iz zrenjaninske fabrike lekova Jugoremedija.

Optužbi su oslobođeni Zlatko Marković, bivši pomoćnik generalnog direktora Jugoremedije, Olga Antić, nekadašnja direktorka firme MD Nini i Dobrica Živković, nekadašnji direktor firme Nini farmacija. Kako je rečeno na čitanju presude, stav sudskog veća je da tužilaštvo nije dokazalo da su oni pomogli Stefanoviću da iz Jugoremedije nezakonito izvuče imovinsku korist i time počinili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Biznismen Jovica Stefanović, koji je bio prvooptužen u ovom postupku, preminuo je u avgustu ove godine. Njega je Specijalni sud u prvom postupku osudio na kaznu zatvora od četiri godine, ali je Apelacioni sud tu presudu ukinuo nalazeći da je nije primenjen odgovarajući zakon.

Fabrika Jugoremedija privatizovana je 2002. godine, kada je firma “Jaka 80” iza koje je bio Stefanović kupila paket akcija od 41, 93 odsto za 959,5 miliona dinara. Ova period bio je obeležen brojnim aferama a privatizacija je poništena 2006. godine. O Jugoremediji je svojevremeno pisao i Savet za borbu protiv korupcije navodeći da je fabrika prodata „biznismenu koji je u trenutku prodaje bio na poternici Interpola i kome je kupoprodaja državnog paketa akcija Jugoremedije poslužila za pranje novca stečenog kriminalom tokom devedesetih godina.“

Optužnica protiv Stefanovića i njegovih saradnika podignuta je 2013. godine, a u međuvremenu je više puta dopunjena.

Privatizacija Jugoremedije nalazila se na spisku 24 sporne privatizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari