Evropski sud za ljudska prava osudio je juče Tursku za „nehuman tretman“ kurdskog pobunjeničkog vođe Abdulaha Odžalana, kome je određen doživotan zatvor, bez mogućnosti skraćivanja ili uslovnog oslobađanja.


Sudije u Strazburu su takođe ocenile da je njegovo držanje u izolaciji kao jedinog zatvorenika ostrvskog zatvora Imrali do 2009. godine predstavljalo loše ophođenje prema zatvoreniku. Odžalan je posle hapšenja u Keniji 1999. osuđen na smrtnu kaznu, ali je ona preinačena u doživotnu robiju pošto je Turska ukinula smrtnu kaznu 2002. godine.

On je do 2009. izdržavao kaznu u potpunoj izolaciji u zatvoru na Imrali ostrvu, nedaleko od Istanbula, kada je Turska u taj zatvor prebacila još pet zatvorenika. „Jedan broj elemenata kao što su nedostatak sredstava komunikacija koji bi omogućili Odžalanu da izbegne socijalnu izolaciju ili velike teškoće prilaza zatvoru do 17. novembra 2009. predstavljaju nehumano ponašanje“, naveo je sud u saopštenju.

Posle tog datuma Odžalanu su se pridružili drugi zatvorenici i broj dozvoljenih poseta je povećan. Njemu, međutim, i dalje nisu dozvoljeni telefonski kontakti s porodicom. Sud, međutim, navodi da se posebno smatra kao nehumani tretman nedostatak bilo kakvog mehanizma koji bi dozvolio preispitivanja kazne doživotnog zatvora koja mu je izrečena i mogućnost njenog skraćenja. Po navodu suda, doživotna robija treba da može da se preispita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari