Sudbina objekta neizvesna: Udruženja okupljena oko Crne kuće traže novi prostor u Novom Sadu 1Foto: CK13

Zajednica okupljena oko Crne kuće objavila je da traži novi prostor, jer kako navode u obaveštenju, sudbina Crne kuće u okviru koje deluje Omladinski centar CK13 je nesigurna.

„Trendu napada, stigmatizacije i nepovoljnih uslova za rad autonomnih prostora i kolektiva u Novom Sadu, priključuje se i nesigurna sudbina Crne kuće ispoljene u nastojanjima udruženja Kuda.org da privatizuje i otuđi kuću od njenih korisnika tužbom protiv udruženja ‘Omladinski centar CK13’ da napusti kuću, i protiv fondacije ‘SHL’ iz Berlina kako bi poništila hipoteku koja je garant da kuća ne bude otuđena od javne namene“, objašnjavaju.

Poručuju da je autonomija Crne kuće ugrožena i da izbacivanje jednog udruženja znači izbacivanje svih drugih.

„Uslovi pod kojima radimo podrazumevaju svakodnevnu bojazan od izbacivanja, što onemogućava investiranje u budućnost i održivost našeg rada. Posledice ovakvih okolnosti su pogubne – Novi Sad ostaje bez još jednog nezavisnog prostora“, dodaju u obraćanju.

Ovim javnim istupanjem počinje kampanja za novi nezavisni prostor zajednice okupljene oko Crne kuće.

Inicijativa za prostore slobode biće detaljno predstavljena u četvrtak, 13. aprila u 19 časova u Crnoj kući.

Inicijativu za prostore slobode čine Udruženje „Omladinski centar CK13“, Volonterski centar Vojvodine, Udruženje građana „Patrija“, Kuhinja solidarnosti NS, Antifašistički front 23. oktobar, Grupa IZAĐI, Udruženje za zaštitu životinja Novi Sad-SPANS, Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, Kult – sa tačkom, Rebuild Collective, Brutal Studio i neformalni, volonterski i aktivistički kolektivi unutar Omladinskog centra CK13: Infoteka CK13, Otvorena kuhinja CK13, Radio zajednice CK13 i kolektiv Art bioskop CK13.

Crna kuća je nastala 2007. godine na temelju potrebe da se u Novom Sadu stvori siguran prostor za slobodu udruživanja i delovanja mnogih inicijativa, udruženja i kolektiva.

Trenutno, kuća okuplja, podržava i povezuje više od 10 udruženja i kolektiva koje baštine vrednosti solidarnosti, ravnopravnosti, odgovornosti, transparentnosti, pravednosti, antifašizma, feminizma, volonterizma, nespecizma. Kuću svakodnevno koriste i brojne druge organizacije, inicijative, u potrazi za društvenim, umetničkim i političkim alternativima.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari