Rušenje i(li) rekonstrukcija: Kakva sudbina očekuje zgradu Pošte u Savskoj ulici? 1foto wikipedia Artemco

„Pošta 6“ decenijama је bila smeštena u zgradi u Savskoj 2, a nakon njenog preseljenja početkom septembra u okviru dogovora sa Vladom Srbije objekat je predat Direkciji za imovinu, a Urbanistički projekat koji se odnosi upravo na ovaj deo Beograda na vodi na javnoj prezentaciji biće od 9. do 16. novembra.

Iseljenjem poštanskih službi i usluga iz nje, načinjen je korak bliže ka početku rekonstrukcije i prenamene, koji se najavljuju godinama unazad.

Kako je i ranije najavljivano, predviđeno je čuvanje ovog objekta izgrađenog dvadesetih godina prošlog veka, ali se i licitiralo sa tim koja bi mogla da bude njegova buduća namena.

Urbanistički plan, čiju sadržinu je Danas imao prilike da vidi, predviđa prenamenu objekta gde je Pošta godinama postojala, ali i izgradnju novih objekata u neposrednoj blizini.

Predmetni građevinski kompleks činiće objekat stare Pošte koji će se funkcionalno transformisati u Kulturni centar i Kampus obrazovnih ustanova na parceli pored.

Ipak, građane je najviše interesovalo šta će se desiti sa samom zgradom na adresi Savska 2, a pregledom dokumentacije najpre se stiče utisak da će biti rađena samo rekonstrukcija već postojeće zgrade.

U kompaniji „Mašinoprojekt kopring“ koja izrađuje projektnu dokumentaciju za obnovu tog objekta prethodnih meseci su za Politiku rekli da još nije precizirano da li će objekat Pošte biti porušen, te izgrađen novi sa originalnom fasadom ili se neće pristupiti „tako radikalnoj intervenciji“.

Formalnih prepreka za rušenje zgrade oštećene u Drugom svetskom ratu, potom obnovljene, nema, jer nije označen kao kulturno dobro, ali je u međuvremenu dospela na listu starih zdanja koja se čuvaju.

Rušenje i(li) rekonstrukcija: Kakva sudbina očekuje zgradu Pošte u Savskoj ulici? 2
Foto: Wikipedia

Po svoj prilici, ru­še­nje sta­re zgra­de ne­dvo­smi­sle­no je po­tvr­đe­no Ur­ba­ni­stič­kim pro­jek­tom (UP) za taj deo „Be­o­gra­da na vo­di” po­red zda­nja ne­ka­da­šnje Glav­ne že­le­znič­ke sta­ni­ce na Sav­skom tr­gu.

„Idejnim rešenjem je predviđeno uklanjanje postojećeg objekta i izgradnja Kulturnog centra. Spoljašnja opna projektovana je u formi i gabaritu, prema originalnim crtežima arhitekte Momira Korunovića, sa posebnim osvrtom na originalnu plastiku i ornamentiku sa originalnog objekta“, piše u UP.

Rušenje i(li) rekonstrukcija: Kakva sudbina očekuje zgradu Pošte u Savskoj ulici? 3
Foto: Urbanistički projekat/BW/https://www.beograd.rs/

Na istom me­stu biće izgrađen kulturni centar sa iden­tič­nom fa­sa­dom ko­ju je u srp­sko-vi­zan­tij­skom sti­lu iz­me­đu dva svet­ska ra­ta projek­to­vao ar­hi­tek­ta Mo­mir Ko­ru­no­vić.

„Ovim idejnim rešenjem, predviđeno je uklanjanje postojećeg objekta i izgradnja novog sa idejom da se izvrši potpuna oblikovna rekonstrukcija prema izvornom projektu arhitekte Momira Korunovića. Unutrašnji prostor je prilagođen novoj nameni, kao i konstrukcija uslovljena novom funkcijom i savremenom tehnologijom izgradnje“, piše u UP.

Što se tiče fizičkih karakteristika zgrade koja je u planu da se gradi, u UP se navodi da će zdanje ima­ti po­drum i šest spra­to­va, što ta­ko­đe od­go­va­ra originalnom Ko­ru­no­vi­će­vom pro­jek­tu, a nje­go­va ukup­na nad­zem­na po­vr­ši­na bi­će 10.582 kva­drat­na me­tra.

Ipak, u planu se navodi da će od ukupne površine za kul­tur­ne sa­dr­ža­je biti re­zer­vi­sa­no 2.633 kva­dra­ta, dok će za ko­mer­ci­jal­ne biti izdvojeno čak dvo­stru­ko vi­še – 5.499 kva­dra­ta.

Rušenje i(li) rekonstrukcija: Kakva sudbina očekuje zgradu Pošte u Savskoj ulici? 4
Foto: Urbanistički projekat/https://www.beograd.rs/

Deč­ji mu­zej, ga­le­ri­je, umet­nič­ke ra­di­o­ni­ce, ško­le kul­tur­no umet­nič­kih di­sci­pli­na, knji­ža­re – samo su neki od mogućih sadržaja koji će se potencijalno naći na adresi Savska 2 nakon rušenja i rekonstrukcije.

Govorilo se u nekoliko navrata da bi rekonstrukcija same zgrade trebalo da krene do kraja 2023. godine i da će u objektu biti pozorište i drugi kulturni sadržaji.

Ispod samog građevinskog kompleksa planiran je i tunel za podzemno vođenje metroa linije broj 1, a u okviru jedne od parcela je planirana podzemna metro stanica “Savski trg“.

Kampus obrazovnih ustanova odmah pored

Pre­ma UP-u pla­ni­ra­na je i iz­grad­nja objekata u okviru Kampusa obrazovnih ustanova, osnovna škola i depadans predškolske ustanove.

„Prilikom projektovanja definisane su dve zasebne celine sa svim potrebnim sadržajima za pojedinačne objekte. Objekti su projektovani u duhu savremene arhitekture, u skladu sa ambijentom lokacije i kompaktnog volumena“, piše u UP.

Objekat škole i predškolske ustanove su organizovani tako da pruže najbolje prirodne uslove za rad i boravak korisnika, zaštićeni su od uticaja sekundarnih ulica sa pomoćnim ili administrativnim sadržajima i konfigurisani su tako da su učionice ili sobe za boravak dece orijentisane ka unutrašnjim privatnim dvorištima, piše u obrazloženju.

„Prilikom projektovanja definisane su dve zasebne celine, osnovna škola i depadans predškolske ustanove, sa svim potrebnim sadržajima za pojedinačne objekte. Objekti su slobodnostojeći, gde je svaki objekat projektovan tako da ima zaseban glavni i sporedni ulaz za korisnike, kao i zaseban ekonomski kolski pristup“, opisano je u projektu.

Ukupne površine od 5.905 kva­drt­nih me­ta­ra, osnov­na ško­la primiće 480 uče­ni­ka i ima­će 4.846 kva­dra­ta, a de­pa­dans pred­škol­ske usta­no­ve pla­ni­ran je za 80 ko­ri­sni­ka i biće površine od 944 kva­dra­ta.

Centralna površina kampusa zamišljena je kao multifunkcionalno dvorište sa jasno odvojenim površinama koje su namenjene za školu i depadans.

„Ovo dvorište je planirano kao poligon za različite aktivnosti na otvorenom. Parternim uređenjem-zelenilom se planira zaštititi parcela od spoljašnje buke i uticaja okolnih saobraćajnica. Većina učionica ima jugoistočnu orijentaciju, i ove učionice su predviđene za najmlađe đake (matične učionice), dok određni broj učionica ima severoistočnu orijetaciju. Pri generalnoj postavci programa, vodilo se računa o kontekstu i svim okolnim faktorima, te stoga su nastavne prostorije povučene od Savske ulice i budućeg objekta Kulturnog centra kako bi se omogućio zaštićeni prostor unutar bloka za sve potrebne sadržaje na otvorenom“, navodi se u Urbanističkom projektu.

U istočnom delu građevinske parcele predviđeni su i sportski tereni, koji obuhvataju otvorene terene za rukomet, košarku i odbojku sa pratećim tribinama na otvorenom.

Kao novi, potencijalni stanari, u zgradi Pošte u Savskoj, u medijima su najavljivani kreativci iz BIGZ-a koji su iz te zgrade iseljeni uoči njene rekonstrukcije, u opticaju je bila i ideja o pretvaranju zdanja u dečje pozorište i biblioteku, pominjana je i komercijalna namena, pa i prodaja ovog zdanja, da bi konačno bilo određeno da će Pošta u Savskoj posle rekonstrukcije postati centar kulturnih sadržaja.

Je­dna od opcija bila je i da Deč­je po­zo­ri­šte „Bo­ško Bu­ha” sa Tr­ga re­pu­bli­ke, gde se go­di­na­ma če­ka na re­kon­struk­ci­ju, preseli upravo u ovo zdanje.

Zbog takvih na­ja­va, u mar­tu ove go­di­ne jav­nost se po­bu­ni­la, glum­ci ni­su pri­hva­ti­li ta­kav pred­log i od nje­ga se na kra­ju od­u­sta­lo.

U zoni stare Pošte u Savskoj trenutno se gradi nekoliko objekata u okviru projekta Beograd na vodi, a nedavno je rekonstruisan deo Savske ulice uz koju se već duže gradi novi stambeni blok.

Javna rasprava od 9. novembra

Urbanistički projekat koji se odnosi upravo na ovaj deo Beograda na vodi na javnoj prezentaciji biće od 9. do 16. novembra svakog radnog dana od 9 do 15 časova u zgradi Gradske uprave Beograda, 27. marta br. 43-45 (sala 2 u suterenu), objavljeno je na sajtu Grada Beograda.

Kako se navodi, reč je o javnoj prezentaciji urbanističkog projekta za faznu izgradnju građevinskog kompleksa za potrebe izgradnje kampusa obrazovnih ustanova, rekonstrukciju po izvornom projektu objekta Pošte i njegovu prenamenu, i izgradnju pristupne saobraćajnice.

Građevinski kompleks se formira od katastarskih parcela 1508/434, 1508/407, 1508/450, 1508/449, 1533, 811/4, 1508/453 I 1508/455 na katastarskoj opštini Savski venac, a u obuhvatu projekta Beograd na vodi.

Nosilac izrade urbanističkog projekta u toku održavanja javne prezentacije davaće obaveštenja o urbanističko-arhitektonskom rešenju urbanističkog projekta, svakog radnog dana od 9 do 15 časova.

„Zainteresovani mogu tokom javne prezentacije da obave uvid u urbanistički projekat, kao i da svoje primedbe i sugestije na planirana rešenja u pisanoj formi dostave na pisarnicu Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove“, navodi se na sajtu grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari