Sudija Stepanović: Sudovi jasno da pokažu da nisu servis izvršne vlasti 1Ilustracija Foto: Pixabay/succo

Predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović izjavio je da je za zatvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Evropskom unijom, koje je posvećeno pravosuđu i osnovnim pravima, neophodno da sudovi jasno pokažu da nisu servis izvršne vlasti.

„Pored veće javnosti rada sudova, potrebno je raditi na jačanju društvene svesti“, rekao je Stepanović, za Politiku na pitanje o zatvarnju tog poglavlja.

Ovaj sud, kako navodi list, rešava dve trećine sudskih predmeta u Srbiji, nadležan je za dva miliona stanovnika i ima 60.000 predmeta u radu.

Stepanović je dodao da je „uvreženo mišljenje  da su sudovi u funkciji političkih elita, da nisu poslednja odbrambena linija u zaštiti vladavine prava i kontrole ostale dve grane vasti“.

„Sudovi moraju jasno da pokažu da nisu servis izvršne vlasti, jer bez promene te svesti kod nosilaca pravosudnih i javnih funkcija uopšte, nećemo biti u mogućnosti da zatvorimo poglavlje 23“, naglasio je Stepanović.

Kako je rekao, „sudovi su tu da primenjuju zakone i moraju biti jednaki za sve, da postupaju nezavisno, bez pritisaka, u cilju zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda“.

„Samo na taj način će se osigurati  samostalnost sudske grane vlasti“, ukazao je Stepanović.

On je rekao i da je izuzetno važno da najviši pravni autoriteti u zemlji imaju u vidu izveštaj nezavisnih stručnjaka koji je u januaru prosleđen Evropskoj komisiji, a odnosi se na procenu sposobnosti Srbije da se uspešno bori protiv korupcije na visokom nivou, organizovanog kriminala i pranja novca.

Prema njegovim rečima, ključno je da se postupa po preporukama iz izveštaja u kome je naglašena potreba za većom saradnjom državnih organa u različitim fazama postupka.

„Jedino ako otklonimo ove nedostatka, možemo dostići standardne potrebne za zatvaranje poglavlja 23“, naveo je Stepanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari