"Pratnja Eleza naređena nakon sastanka kod Dijane Hrkalović": Nastavljeno suđenje bivšoj državnoj sekretarki MUP- a 1foto FoNet Zoran Mrđa

Slobodan Drmanac, nekadašnji načelnik Odeljenja kriminalističke policije u Novom Sadu danas je u Specijalnom sudu istakao da je operativna obrada kriminalca Darka Eleza inicirana nakon sastanka sa Dijanom Hrkalović, tada na funkciji sekretarke Uprave kriminalističke policije.

Drmanac je, svedočeći u postupku koji se vodi protiv Hrkalović i bivšeg načelnika Policijske uprave Novi Sad Milorada Šušnjića naglasio da je naredbu za operativnu obradu Eleza, dao Šušnjić koji mu je u tom trenutku bio nadređen.

Ipak, nakon što je naložena operativna obrada, precizirao je Drmanac, po njoj se “ništa ili skoro ništa nije radilo”. Na taj način, načelnik novosadskog OKP-a je dao na težini tvrdnji iz optužnice da je Darko Elez stavljen na fiktivne mere kako bi bio zaštićen od drugih istražnih organa.

Naime, tužilaštvo tereti Dijanu Hrkalović da je naložila Miloradu Šušnjiću da Eleza stavi pod operativnu obradu, te da se on na taj način zaštiti od istrage.

Govoreći o tome kako je do te operativne obrade došlo, Drmanac je naveo da su bila dva sastanka u Beogradu čija je tema bio upravo Elez. Do prvog sastanka, naglasio je, došlo je početkom 2017. godine, kada je upravo Drmanac preneo operativna saznanja da je Elezu ugrožen život.

– Imali smo operativna saznanja da će određena lica pokušati da likvidiraju Eleza kada bude izašao iz zatvora za vikend i da će ga čekati na parkingu na Novom Beogradu. Ova saznanja sam preneo Šušnjiću i otišli smo u Beograd kod Dijane Hrkalović koja je rekla da to ispitamo, kazao je Drmanac. Kako je naveo, izvršili su provere, ali ništa konkretno nisu otkrili.

Pola godine kasnije, dodao je Drmanac, on i Šušnjić su otišli na još jedan sastanak sa Hrkalović kada je ona rekla da bi trebalo otvoriti operativnu obradu prema Elezu i da “ne sme da nam se desi da ga neko ubije”. On je naveo da je on nakon toga izašao iz kancelarije, te da se Šušnjić zadržao do sat vremena.

– Kada smo se vraćali u kolima je tri ili četiri puta rekao: “Došlo vreme da radimo je*ene stvari”. Međutim, kada sam ga pitao na šta misli, nije hteo da precizira, kazao je Drmanac.

On je istakao da je zbog toga što se po ovoj, ali i drugim operativnim obradama, nije postupalo profesionalno, u jednom trenutku prestao da potpisuje akta koja su iz policije išli ka tužilaštvu.

Drmanac je takođe istakao da je u jednom trenutku došao do operativnih saznanja da je Elek posedovao tetra uređaj koji mu je omogućavao da sluša policijsku komunkaciju. Kako je istakao, nivo komunikacije kome se ima pristup zavisi od uređaja do uređaja i može da se sluša sve od razgovora gradskih patrola do najsloženijih operativnih akcija.

Upitan kako do tog uređaja može da se dođe, Drmanac je naglasio da je verovatno u pitanju policijska zloupotreba, pošto se u slučajevima krađe uređaj onesposobljava. Ova informacija, precizirao je svedok, nije bila potpuno pouzdana i nikada nije detaljno proverena.

– Ja nisam o tom saznanju sastavljao službenu belešku, već sam je usmeno preneo tadašnjem načelniku Uprave kriminalističke policije Dejanu Kovačeviću. Međutim, po tome ništa nije urađeno. Verovao sam Kovačeviću, a možda nije trebalo, kazao je Drmanac.

Iz Drmančevog svedočenja i još više iz ophođenja optuženog Milorada Šušnjića stekao se utisak da njih dvojica nisu u dobrim odnosima. Predsednica sudskog veća je opomenula Šušnjića zbog načina na koji je postavljao pitanja Drmancu, rekavši da ne može da govori povišenim tonom, te da mora da se ophodi sa poštovanjem prema svedoku.

Advokat odbrane Nebojša Petrović je od suda zatražio da ne da veru Drmančevom svedočenju, pošto je evidento da su on i Šušnjić u zavadi. Sam Šušnjić je, međutim, rekao da oni nisu u bili u sukobu jer mu je Drmanac bio podređen i da ga je smenio nakon što se oglušio o njegovo naređenje.

Pored Hrkalović koja se tereti za trgovinu uticajem i Šušnjićem koji je optužen za zloupotrebu službenog položaja, na optuženičkoj klupi u ovom predmetu nalazi se i Dejan Milenković, nekadašnji načelnik Službe za specijalne istražne metode. On je optužen da je po nalogu Hrkalović opstruisao slanje izveštaja o veštačenju telefona Veljka Belivuka tužilaštvu, ali i da je naložio brisanje više snimaka tajnog praćenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari